Stavka zaradi neplačanih prispevkov

Ena izmed čistilk, ki je zaposlena v čistilnem servisu Manicom d.o.o., podjetju (ta skrbi za čistočo logističnega centra Pošte Slovenije v Mariboru), nam je zaupala, da so se s sodelavkami zaradi neplačevanja prispevkov s strani delodajalca odločile za stavko. To so tako hitro kot so jo začele tudi končale.Do stavke je privedlo neplačevanje prispevkov podjetja Manicom d.o.o. Prispevkov jim niso plačali že dve leti. „Vsako leto smo od delodajalca dobile dokument, da so prispevki poravnani. Tega lani nismo prejele, zato smo na davčno oddale vlogo za pridobitev teh podatkov. Naše domneve smo potrdile, prispevkov nismo imele plačanih,“ nam je situacijo pojasnila ena izmed čistilk. Februarja lansko leto je sicer tudi sama ugotovila, da je podjetje v prisilni poravnavi.

Čistilke so se nato po pojasnila obrnile na nadrejenega in od njega zahtevale pojasnila. „Prvič je prišel nekje junija in pojasnil, da so prispevki plačani, pa tudi, da bomo prejele dokazilo, da je plačano. Tega nismo nikoli prejele,“ pravi razočarana čistilka. Iz meseca v mesec naj bi jim nadrejeni govoril, da so prispevki poravnani. V tem času so čistilke pisale na Inšpektorat za delo v Ljubljano in Maribor. Iz mariborskega inšpektorata so jim medtem odgovorili, da bodo zadevo raziskali.

Stavka neizbežna

Ker potrdil in odgovorov niso prejele, prav tako pa niso imele plačanih prispevkov, so čistilke začele razmišljati o stavki. Tako so 15. decembra 2016 na Pošto Slovenije in podjetje Manicom d.o.o. Naslovile pismo v katerem so sporočile, da bodo 9.1.2017 pričele s kolektivno stavko dokler prispevki ne bodo poravnani.

Fotografija je simbolična
Fotografija je simbolična

Čistilke so resda stavkale, vendar so stavko po nekaj urah prekinile. Njihov nadrejeni, po besedah čistilk gre za Dejana Grofelnika, je včeraj na dan stavke pripeljal nove čistilke. „Ni bilo nobenega komentarja, rekel nam je le, da bomo jim pokazale postopek dela. Ker smo odklonile nam je dejal, da bo to vsekakor imelo posledice za nas,“ nam je pojasnila čistilka.

Pojasnila smo iskali pri gospodu Grofelniku, vendar nas je naslovil na upravo podjetja. Njihov odgovor je bil kratek: „Obveščamo vas, da so delavke na lastno željo prekinile “stavko” in bodo z delom nadaljevale jutri 10.1.2017.„ Po besedah čistilk pa naj bi včeraj podpisale izjavo, da bodo danes delale, saj bi v nasprotnem prekinili njihove dovolilnice za vstop.

Na Pošti situacijo obžalujejo

Vprašanja smo poslali tudi na Pošto Slovenije, kjer so pojasnili, da je za sklenitev pogodb o izvedbi storitev čiščenja bil izveden postopek javnega naročanja. „Z družbo Manicom smo v preteklosti že sestankovali ter na podlagi obvestila zaposlenih družbe Manicom, slednjega pozvali k ukrepanju. Sestanek glede finančnega stanja v podjetju in nadaljnje možnosti poslovanja bo izveden v kratkem. Na našo pobudo smo ga sicer želeli sklicati že v začetku decembra. Od okvirnega sporazuma pa sicer lahko Pošta Slovenije odstopi le, kadar so za to podani pogoji, določeni v okvirnem sporazumu,“ so odgovorili iz Pošte.

Kot so še zapisali situacijo obžalujejo, so pa medtem že prejeli zagotovilo predstavnika družbe Manicom, da so se z delavkami dogovorili.

Manicom med davčnimi dolžniki

Po pojasnila smo se obrnili tudi na Ministrstvo za finance. Podjetje je namreč na seznamu davčnih dolžnikov.

Seznam davčnih dolžnikov
Seznam davčnih dolžnikov

Več informacij zaradi davčne tajnosti, žal ne moremo posredovati. V Skladu z zakonom o davčnem postopku kot davčna tajnost veljajo vsa dejstva, okoliščine, podatki, odločitve in drugo, kar zadeva posameznega zavezanca za davek,“ so sporočili iz ministrstva.

Sicer pa pravijo, da če zaposleni na podlagi razkritja po 21. členu Zakona o davčnem postopku ugotovi, da delodajalec sicer obračunava prispevke, vendar pa jih ni plačal, sporočajo, da FURS takoj ob zaznavi neplačila davkov in prispevkov prične z izvajanjem različnih ukrepov s katerimi doseže poplačilo davkov in prispevkov (poziv k plačilu, postopki davčne izvršbe,..).

1 KOMENTAR

Oddaj komentar