Pošta: Zaposlitev čistilk trenutno ni mogoča

Potem ko je včeraj Delavska svetovalnica pozvala Pošto Slovenije naj zaposli 5 čistilk, ki so v ponedeljek stavkale, na Pošti pravijo, da jih trenutno ne morejo zaposliti. Spomnimo, da so delavke stavkale zaradi neplačanih prispevkov s strani delodajalca, čistilnega servisa Manicom d.o.o..

Kot so nam pojasnili na Pošti Slovenije, so že v letu 1999 pričeli s sklepanjem pogodb z izvajalci čiščenja poslovnih prostorov in takrat izvedli tudi prvi javni razpis. V razpisne pogoje so bile vključene tudi zahteve po zaposlitvi takratnih čistilk Pošte Slovenije. Skupaj s pogodbo o izvedbi čiščenja je bil podpisan tudi sporazum o prevzemu delavcev (čistilk). Pošta se je nato odločila, da bo v prihodnje izvajanje storitev čiščenja svojih poslovnih prostorov izvajala le še s pomočjo zunanjih, za to usposobljenih, čistilnih servisov in ne več v lastni režiji. „Trenutno imamo veljavno sklenjenih 24 okvirnih sporazumov s šestimi različnimi izvajalci. Po naših informacijah storitve čiščenja zunanji izvajalci trenutno izvajajo z več kot 240 zaposlenimi čistilkami,“ pojasnjujejo na Pošti.

„Z Manicomom dobro sodelujemo“

V 17 letih izvajanja okvirnih sporazumov na področju čiščenja poslovnih prostorov Pošte Slovenije nismo beležili večjih težav ali drugih nepravilnosti,“ pravijo na Pošti.

Pravijo, da s podjetjem Manicom niso imeli sporov v tekočem pogodbenem obdobju glede izpolnjevanja pogodbenih obveznosti „Direktor Manicoma nam je v maju 2016 zagotavljal, da ima družba poravnane vse obveznosti do svojih zaposlenih ter da bodo tudi v prihodnje svoje obveznosti izpolnjevali v skladu s pogodbo. Po naših informacijah je obravnava problematika neplačevanja davkov in prispevkov v družbi Manicom že bila naznanjena in obravnavana s strani Inšpektorata za delo,“ pišejo na Pošti.

Fotografija je simbolična
Fotografija je simbolična

Kljub vsemu pa je podjetje Manicom zavedeno na spletni strani Ministrstva za finance kot davčni neplačnik, tudi zgodba 5 čistilk priča o tem, da le ni vse tako kot bi naj bilo.

Situacijo obžalujejo

Kot so nam pred dnevi že pojasnili na Pošti, tudi tokrat podajajo enak odgovor, nastalo situacijo zaposlenih čistilk v družbi Manicom obžalujejo. „Takojšnja zaposlitev 5 čistilk pogodbenega izvajalca Manicom na lokaciji Poštnega logističnega centra Maribor za Pošto Slovenije trenutno ni izvedljiva. Sistem čiščenja poslovnih prostorov Pošte je namreč zaradi svoje velikosti in razdrobljenosti prostorov po celotni Sloveniji, kompleksen in terja celovito obravnavo in rešitev,“ pravijo.

Ob tem pa da morajo upoštevati tudi veljavno sklenjeno pogodbo z družbo Manicom in ostalimi izvajalci storitev čiščenja ter trenutno nadaljnjo usodo še zmeraj pri njih zaposlenih čistilk.

Oddaj komentar