VIDEO: V Mariboru odslej tudi mobilno plačevanje parkirnin

FOTO: Google Street View. Slika je simbolična.

Mariborska občina je z javnim podjetjem Marprom sklenila koncesijsko pogodbo, po kateri bo ta od novembra za devet let in pol prevzel upravljanje mobilnega plačevanja parkirnine in parkirišč z zapornicami. Koncesijo so podjetju, ki se že ukvarja z mestnim potniškim prometom in upravljanjem žičnic na Pohorju, podelili z odlokom mestnega sveta.

Mestna občina Maribor je s podjetjem Marprom pred dnevi sklenila koncesijsko pogodbo za upravljanje mobilnega plačevanja parkirnine in upravljanje posebej urejenih parkirišč z zapornicami za obdobje od 1. novembra 2017 do 20. aprila 2026. Koncesija je bila podeljena na podlagi odloka mestnega sveta, Marprom pa bo novo dejavnost izvajal kot izbirno lokalno gospodarsko javno službo.

Kot so na današnji tiskovni, predstavniki mestne občine in družbe Marprom, so za štiri zaprta parkirišča na Sodni, Mlinski in Loški ulici ter na Rakuševem trgu že izpeljali vse postopke za najem potrebne opreme. Na omenjenih parkiriščih je skupaj 437 parkirnih mest, ki so ob delovnikih plačljiva med 6. in 22. uro.

Omenjeno novost bo Marprom vzpostavil skupaj z izbranim partnerjem, družbo Zeleno mesto. Uporabniki bodo v SMS sporočilo vnesli oznako območja parkiranja, ki bo navedena na informacijskih tablah ob beli coni, registrsko številko vozila in želeni čas parkiranja.

“Nov način zahteva tudi uvedbo drugačnega načina nadzora, zato smo se po vzoru več drugih mest odločili, da vlogo preverjanja belih con prav tako predamo koncesionarju, saj redarska služba z dodatnimi zakonskimi obveznostmi teh nalog v celoti ne more več opravljati. Redarska služba bo tako delovala v enakem obsegu na drugih področjih,” je dejal direktor mestne uprave Simon Štrancar. Ob tem je zatrdil, da bo novi sistem prijaznejši do uporabnikov.

Tisti uporabniki, ki bodo parkiranje na beli coni plačali preko mobilne aplikacije ali s pošiljanjem SMS sporočila, bodo tudi čas parkiranja lahko podaljšali preko aplikacije ali s pošiljanjem novega sporočila. Omenjeno aplikacijo bo sicer mogoče uporabiti tudi na parkiriščih drugod po Sloveniji, na primer na Bledu, Bohinju, v Fiesi, Luciji, Portorožu, Ptuju, Seči, Slovenj Gradcu in Strunjanu, kjer že imajo enak sistem plačevanja.

Kot je povedal direktor Marproma Bernard Majhenič, bo Marprom zadolžen tudi za nadzor nad belimi conami, pri tem pa bodo nadzorniki morebitnim neplačnikom pustili obvestila in jih pozvali k plačilu celodnevne parkirnine v višini 13,50 evra v osmih dneh. Če vozniki tega zneska ne bodo poravnali, bo Marprom dokumentacijo predal mestnemu redarstvu, kjer bodo izpeljali prekrškovni postopek, kazen pa bo enaka sedanji.

 

Oddaj komentar