Delavska svetovalnica poziva Pošto naj zaposlijo čistilke

Kot smo že poročali, so čistilke podjetja Manicom, ki opravljajo delo v logistične centru Pošte Slovenije v Mariboru, včeraj stavkale. Razlog so bili neplačani socialni prispevki s strani podjetja. Je pa Delavska svetovalnice danes na Pošto Slovenije že naslovila javni poziv, naj nemudoma direktno zaposlijo čistilke..

pošta

“Po razpoložljivih informacijah čistilke, ki čistijo prostore poštnega logističnega centra Maribor, to delo tam opravljajo najmanj že dve leti, nekatere celo 14 let,” je v pozivu zapisal Goran Lukić iz Delavske svetovalnice, ki se je donedavnega imenovala Svetovalnica za migrante. Kot poudarjajo v svetovalnici, se jim zdi neverjetno, da na Pošti čistilk niso zaposlili že kar nekaj let nazaj, glede na to, da nekatere med njimi čistijo njihove prostore že več kot desetletje.

Ob tem so spomnili na primer ljubljanske Fakultete za družbene vede, ki je že zaposlila čistilke istega podjetja, saj so ugotovili, da je neposredna zaposlitev delavk celo cenejša kot najem zunanje storitve čiščenja.

Fotografija je simbolična
Fotografija je simbolična

Ljubljanski Manicom, ki se ukvarja s čiščenjem, zaposluje okoli 80 ljudi, o tem, da petim čistilkam iz Maribora že dve leti ne plačuje prispevkov, smo že poročali. Ker so se odločile prekiniti delo, je podjetje zagotovilo druge delavke, ki so čistile namesto njih. Verjetno iz strahu, so se nato vseeno odločile nadaljevati z delom oziroma kot so nam povedale, so dobile v podpis izjavo, da bodo delo opravljale, v nasprotnem naj bi padale tudi grožnje.

Podjetje Manicom je sicer od februarja lani v postopku poenostavljene prisilne poravnave, upniki pa so prijavili za več kot milijon evrov terjatev, več kot polovico od tega Furs.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar