Mariborski študentje naredili “mini katapulte”

Na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) se je včeraj pričelo dvodnevno Evropsko študentsko inženirsko tekmovanje – EBEC 2017. Naloga prvega dne je bila izdelati napravo, s katero izstrelijo kroglico, ki mora zadeti pločevinke. Izziva se je lotilo 40 študentov. Prav toliko pa jih bo danes obravnavalo tudi “študijo primera”.

Na dvodnevnem EBEC Maribor letos sodeluje kar 20 ekip. “Bili smo zelo presenečeni nad številom prijav. Mislim, da se študentje zavedajo, da je to tekmovanje lahko tudi kompetenca, s katero bodo morda prepričali kakšnega bodočega delodajalca“, je povedala Laura Jug, članica društva Best Maribor, ki študentsko inženirsko tekmovanje pripravljajo še šesto leto zapored.

best maribor

Znanje in tekmovanje
Prvi dan so študentje v ekipah s po štirimi člani tekmovali v »skupinskem načrtovanju«. Na mizo so dobili vsi enak material in orodje (nekaj lesa, plastične injekcije, cevi, žagico, elastične gumice…), iz česar so morali izdelati napravo za usmerjeno streljanje kroglice v pločevinke. Skozi tekmovanje EBEC si tako študentje pridobijo pomembne izkušnje s timskim delom, dopolnjevanjem idej, kreativnostjo, zmožnostjo sodelovanja med člani ekipe in organizacijo dela med njimi. Izboljšajo pa tudi svojo inovativnost, iznajdljivost, razmišljanje izven okvirjev ter svoje sposobnosti iz različnih tehniških in naravoslovnih
področij.

best maribor

Danes študija primera
Za tiste, ki raje planirajo inovativne projekte, je na voljo druga kategorija tekmovanja – današnja “študija primera”. Skupina študentov dobi realen problem, za katerega je treba v omejenem času poiskati teoretično in praktično rešitev ter idejo predstaviti članom strokovne žirije. So mariborski študenti sposobni nalogo izvesti tako, kot se to dela v največjih podjetjih? Letošnji partner kategorije je podjetje Energetika Maribor. Predstavniki slednjega bodo tako študentom podali nalogo in jih spremljali ves čas tekmovanja.

best maribor

V iskanju najboljših inženirjev Evrope

EBEC, kar je kratica za angleško ime European BEST Engineering Competition, je evropsko študentsko inženirsko tekmovanje, na katerem vsako leto sodeluje več kot 6500 študentov iz kar 88 univerz in 33 držav. Tekmovanje poteka po skoraj vseh priznanih tehniških univerzah v Evropi in velja za največji tovrstni študentski dogodek na stari celini. Zmagovalci bodo, poleg drugih številnih praktičnih nagrad, dobili priložnost, da napredujejo na regijsko tekmovanje EBEC Alpe-Adria, ki bo letos potekalo v Gradcu, na njem pa se bodo pomerile zmagovalne ekipe iz lokalnih tekmovanj v Ljubljani, Zagrebu, Gradcu, Erlangnu in Mariboru. Zmagovalci te stopnje pa odpotujejo na prestižni finale, ki bo letos na Češkem, kjer se bodo pomerile najboljše evropske ekipe inženirjev.

Oddaj komentar