Na onkologiji v UKC Maribor povečujejo število obsevanih bolnikov

Na oddelku za onkologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so čez poletje pridobili dodatne kadre, zato lahko zdaj delajo hkrati na obeh obsevalnih napravah. Medtem ko so še spomladi zdravili z obsevanjem 15 onkoloških bolnikov na dan, jih zdaj lahko sprejmejo 25 dnevno.

“Vse, kar smo načrtovali, smo tudi uresničili,” je povedala predstojnica oddelka Maja Ravnik“V začetku julija smo zaposlili dodatno število inženirjev in v poletnih počitnicah je celotna ekipa inženirjev že lahko delala na obeh obsevalnih aparatih hkrati,” je pojasnila.

Zdravljenje z obsevanjem so na mariborskem onkološkem oddelku začeli pred letom dni, a so zaradi pomanjkanja ustreznih kadrov lahko delali le v eni izmeni, torej so delali izmenično na eni in nato na drugi obsevalni napravi.

V prihodnje nameravajo število obsevanih bolnikov še povečevati, do novega leta bi po ocenah Ravnikove lahko obsevali že okoli 35 bolnikov na dan. Ker gre za zelo zahtevno dejavnost, enoto za radiološko medicino širijo po korakih, odvisno od izpopolnjevanja kadrov, ki prav tako teče postopno, za vsako etapo pa morajo tudi na novo pridobivati vsa potrebna dovoljenja.

Zdravljenja izvajajo v tesnem sodelovanju z Onkološkim inštitutom v Ljubljani in zdravnikom iz Zagreba, Ravnikova pa sodelovanje ocenjuje kot odlično. Sami imajo še vedno le eno zdravnico specialistko, ki pa je trenutno na porodniškem dopustu, zato štirim specializantom izmenično pomagajo štiri specialistke iz ljubljanskega onkološkega inštituta in omenjeni specialist iz Zagreba. Radioloških inženirjev imajo na oddelku zaenkrat sami dovolj, manjka pa jim fizikov.

Za zdaj izvajajo paliativno zdravljenje in radikalna obsevanja večine bolnic z rakom dojke, ostali pa se še vedno vozijo na obsevanja v Ljubljano. Prihodnje leto načrtujejo še uvedbo radikalnega obsevanja raka pljuč in kasneje še raka danke.

“Nekaj bolnikov se bo še vedno vozilo v Ljubljano, saj vseh področij onkologije tu ne bomo prevzeli. Je pa vedno več možnosti zdravljenja pri nas,” je pojasnila Ravnikova.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar