Izstrelitev mariborskega satelita v vesolje znova preložena

Izstrelitev rakete Vega s slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat z izstrelišča v Francoski Gvajani, ki je bila po zadnjih načrtih predvidena za nedeljo zjutraj, so zaradi neugodnih vremenskih razmer še četrtič preložili.

Kot so za STA sporočili iz Centra odličnosti Vesolje-SI, izstrelitve zagotovo ne bodo izvedli pred torkom.

Raketo vesoljskega podjetja Arianespace, na kateri je vse skupaj 53 satelitov, bi morali iz Kourouja po prvotnih načrtih izstreliti že septembra lani, a so jo zaradi spodletele izstrelitve rakete Vega julija lani preložili. Nato so izstrelitev načrtovali za marec letos, a jo je preprečila pandemija covida-19.

Preložili so jo na petek ob 3.51 po srednjeevropskem času, vendar so v četrtek sporočili, da jo zaradi napovedanih neugodnih vetrovnih razmer prelagajo najmanj do nedelje.

Kasneje pa so iz Centra odličnosti Vesolje-SI, kjer so razvili satelit Nemo HD, sporočili, da “zaradi neugodnih vremenskih razmer izstrelitve rakete Vega zagotovo ne bo pred torkom”. Dodali so, da lahko takšne razmere v tem letnem času vztrajajo dlje časa.

Nanosatelit Trisat ima maso zgolj pet kilogramov in je v prvi vrsti namenjen testiranju robustnosti nove vesoljske elektronike. To bo prvi nanosatelit na svetu s celovitimi tehnikami za zagotavljanje strpnosti do napak in njihovo blaženje, kot jih je pričakovati pri naprednih sistemih visokega cenovnega razreda.

Mikrosatelit Nemo HD z maso 65 kilogramov pa je poseben v tem, da bo možno z njim Zemljo opazovati interaktivno. To pomeni, da bodo lahko ob preletu zemeljske postaje v realnem času hkrati prejemali sliko s satelita in ga vodili z obračanjem okoli njegovih osi. Tako bodo senzorje usmerjali proti zanimivim območjem.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar