Matjaž Debevc iz UM FERI postal koordinator ekspertne skupine za dostopnost Svetovne zveze gluhih

Matjaž Debevc. Vir: FERI UM

V Svetovni zvezi gluhih so na podlagi prijav in referenc izbrali člane ekspertne skupine, izmed katerih so izvolili še koordinatorja za mandatno obdobje štirih let. Koordinator ekspertne skupine za dostopnost Svetovne zveze gluhih je postal dr. Matjaž Debevc z mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI).

Matjaž Debevc že več kot 30 let poučuje na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, na kateri je tudi sam študiral. Njegova glavna področja raziskovanja in poučevanja zajemajo komunikacija človek-računalnik, dostopnost za vse, eizobraževanje in avdio-video tehnologije.

Ob prejetju častne funkcije glavnega koordinatorja ekspertne skupine za dostopnost Svetovne zveze gluhih je Matjaž Debevc povedal: »Mesto koordinatorja mi je v veliko čast in ponosen sem, da lahko v tako pomembni in odgovorni funkciji skupaj s tremi kolegi v tej skupini pomagamo z našim znanjem, razumevanjem in izkušnjami vsem gluhim in naglušnim izboljšati njihovo življenjsko okolje in delovanje.«

Splošni cilj te ekspertne skupine je pomagati Svetovni zvezi gluhih pri njihovem vsakodnevnem delu z zagotavljanjem posebnega strokovnega znanja, priprave smernic in nasvetov za Združene narode, UNESCO, Evropsko komisijo in druge svetovne institucije, povezanih z njihovim področjem znanja. Vsi člani strokovnih skupin WFD služijo kot prostovoljci.

»Na UM FERI smo zelo ponosni in veseli, da so tudi v mednarodnem merilu prepoznali prispevek prof. dr. Debevca pri zagotavljanju boljših pogojev za življenje in delo gluhim in naglušnim ter ga počastili s tako prestižno funkcijo v svetovnem merilu, kar kaže na kakovost in uspešnost naših kadrov. Prof. dr. Debevcu ob imenovanju na tako pomembo funkcijo iskreno čestitam in mu želim uspešno delo,« je ob uspehu kolega povedal dekan fakultete Gorazd Štumberger.

Svetovna zveza gluhih (World Federation of the Deaf – WFD) je mednarodna neprofitna in nevladna organizacija gluhih združenj iz 125 držav. Poleg tega so v njeno članstvo vključeni pridruženi člani, mednarodni člani in posamezni člani ter mladinski člani. Njen sedež je v Helsinkih na Finskem.

Oddaj komentar