Ljudmila Novak se je odzvala na kritike in pravi, da ne bo ustanovila svoje stranke

Ljudmila Novak

Evropska poslanka Ljudmila Novak se je odzvala na kritike in ugibanja, ali bo ustanovila svojo stranko. V dolgem sporočilu za javnost je izpostavila, da namerava delo v Bruslju kot evropska poslanka nadaljevati. Da je bila večkrat napadena zaradi svojega dela. Med drugim je zapisala tudi: “Ko se mi očita, da sem slaba kristjanka, ker kritiziram dejanja trenutnega predsednika slovenske vlade, se sprašujem, po kakšnih kriterijih ljudje pridejo do takšne sodbe in sklepov.”

Izpostavila je, da se po tem, ko je na nekaterih javnomnenjskih anketah na zelo visokem mestu, ukvarjajo z njo levi in desni, predvsem so se začeli ukvarjati “z domnevno kandidaturo za predsednico države ukvarjati levi, še bolj pa desni oziroma skrajno desničarski mediji, čeprav sem večkrat javno povedala, da z delom v Bruslju želim nadaljevati. A to morebitno mojo kandidaturo je seveda treba na desni v kali zatreti, kajti na predsedniško mesto je treba postaviti lutko, ki jo bodo lahko po svoje obračali.”

Med drugim je zapisala, da “svojo glavo sem izpostavila tudi leta 2008, ko je stranka NSi zaradi prevelike odvisnosti in navezanosti na SDS, kar je bil največji očitek podmladka NSi takratnemu predsedniku Bajuku, izpadla iz parlamenta”. Dodala je, da je triletno delo izven parlamenta obrodilo sadove, kljub negativnim napovedim in nenehnem spotikanju, predvsem z desne: “Vrnili smo se v parlament in stranka je dobivala pečat verodostojne in samostojne ter konstruktivne stranke, ki so jo vabili tako v leve kot v desne vlade. Hkrati pa so jo podprli volivci, ki se do tedaj niso opredeljevali za krščanske demokrate.” A po tem je poudarila, da je stranka doživela več napadov in podtikanj o levičarstvu ter da je na shodu v Ljubljani javno povedala, da mora biti desnica boljša in bolj demokratična, da ji bodo lahko ljudje zaupali.

Odgovor na današnje napade nanjo

Novakova v svoji izjavi ugotavlja, da sedanji napadi nanjo “prihajajo s tiste »desnice«, ki ima v svojih ministrskih vrstah največ bivših komunistov, da ne omenim še kakšnega drugega seznama. Ko mi pišejo razne stare mame, ki so dobile navodila od koordinatorja pod določeno številko, kar so pač pozabile zbrisati, mi je povsem jasno, na kakšen način delujejo tisti, ki se imajo za najbolj poštene in resnicoljubne.” Pa  tudi, da jo še vedno potiskajo na levico, “ki ji nisem nikoli pripadala niti je nikoli povzdigovala, še manj pa čutila pripadnost opciji, ki nikoli ni bila moja izbira. Kot krščanska demokratka pa sem vedno lahko sodelovala s tistimi, ki so želeli narediti nekaj pozitivnega, ne glede na slovenske delitve. Zame je najbolj pomembno, kakšen je človek, kakšna so njegova dela in kaj kot politik dopušča. Dobro pa vem, da to ni odvisno od tega, ali nekdo pripada levici ali desnici”.

Kritike, da jo bo Bog kaznoval, ker kritizira predsednika vlade

“Ko mi neki »duhovnik« piše, da me bo Bog kaznoval, ker kritiziram predsednika vlade, se sprašujem, kdo je njegov »bog«. Moj je Bog ljubezni in odpuščanja, resnice in pravice. Ali krščanskemu volivcu zadostuje, da obkroži na volitvah neko stranko, samo zato, ker naj bi bila desna?” se sprašuje Novakova in dodaja: “Hkrati pa ljudi nenehno ščuva k delitvam, očitajo pa se ji še mnoge druge nečednosti. Če ne kritiziram v tolikšni meri levice, ki ji nisem in ne bom nikoli pripadala, je to zato, ker to ni moja opcija, s katero bi se ukvarjala. Zelo pa me skrbi stanje v »moji opciji«, ki naj bi spoštovala vrednote krščanske demokracije, se po njih ravnala in jih v politiki upoštevala ter zastopala.”

Odziv na tvit predsednika Vlade RS

Reagirala pa je tudi na očitke, da naj bi v Evropi delala zgago za zelo visoko plačo. Ob tem pravi, da ima nižjo plačo, kot ji je očitano. Plače evropskih poslancev so za vse enake. Prejmejo jih tudi tisti, ki glasujejo s Fideszom, čeprav uradno (še) pripadajo Evropski ljudski stranki (EPP), Fidesz pa po njihovem mnenju bolj spoštuje krščanske vrednote in demokracijo kot EPP, je ob tem zapisala. “No, ta Orbanova »iliberalna« demokracija, kot jo sam poimenuje, dejansko predstavlja avtokracijo enega človeka, ki vsem soli pamet, išče sebi primerne zaveznike po Evropi, hkrati pa naj bi sprejemal in svojim prijateljem delil evropski denar, ki je prišel od tistih »grdih« držav, katerih voditelje ponižuje in velikodušno ozmerja,” je zaključila to temo.

Skrb za demokracijo in svobodo medijev

V izjavi je Novakova zapisala še, da “tudi EU in EPP v Bruslju upravičeno skrbi, kaj se dogaja z demokracijo in svobodo medijev v državah z mlado demokracijo. Twitter je povsod dostopen in zapisi predsednika vlade katere koli članice EU vselej zbudijo pozornost, še toliko bolj, če so neprimerni ali celo žaljivi. Mi lahko napišemo na stotine tvitov, pa ti ne bodo imeli ne takšnega odmeva in ne dosega kot en sam tvit nekega predsednika vlade, ki namerno pošlje čestitko poražencu volitev”.

Žalostna, ker mnogi kristjani nasedajo manipulacijam

“Zelo me žalosti, da so mnogi kristjani del črede, ki naseda takšnim manipulacijam in slepo sledi nekomu, ki ni ne demokrat, ne kristjan in tudi desnica ne, kvečjemu skrajni desničar. Skrajneže na desnici in levici pa zaznamujejo iste lastnosti,” je zapisala Novakova in dodala, da jo žalosti tudi to, “da je tudi na desnici toliko »pragmatičnosti«, kot smo jo večkrat na volitvah ugotavljali ali celo očitali drugi strani. Ni pomembno, kaj kdo dela in ali se ob tem ogroža demokratične temelje, važno je, da se razdeli veliko denarja, pa čeprav ta denar ni naš in prihaja prav iz Bruslja, po katerem je tako priročno pljuvati. Ob tako visokih vsotah denarja za različne projekte, ki so seveda sedaj na razpolago izključno zaradi Bruslja, pa bodo za primerno nagrado z metri asfalta ali čim podobnim še nekateri opozicijski poslanci z veseljem pritisnili na pravo tipko”.

Oddaj komentar