FOTO in VIDEO: V Mariboru rešilec z elektronskimi nosili

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so bogatejši za novo reševalno vozilo, ki je po opremi najsodobnejše vozilo v tem delu Evrope. Z novo tehnologijo elektronskih nosil bodo razbremenjeni predvsem reševalci.

V mariborskem zdravstvenem domu so ponosni na novo pridobitev, ki bo zagotovila boljši prevoz bolnikov in pacientov, ob tem pa bo razbremenila tudi reševalce. Novo reševalno vozilo je po tehnologiji eno bolje opremljenih vozil v tem delu Evrope, saj se ponaša z elektronskimi nosili. O tem, da so reševalci dnevno obremenjeni z veliko dvigi, pa v video izjavi direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, Jernej Završnik.

V zdravstvenem domu veliko vlagamo tako v znanje kot v opremo. Na oboje sem ponosen. Rad se pohvalim, da imamo na področju medicinske pomoči 3 doktorje znanosti, imamo enega docenta, 14 zdravnikov specialistov, 4 specializante, 28 diplomiranih zdravstvenikov in medicinskih sester, 10 zdravstvenih tehnikov, vsega skupaj 98 zaposlenih,” dodaja Završnik.

Novo reševalno vozilo je vredno 250.000 evrov, sama nosila stanejo kar 40.000 evrov. Vozilo so v celoti financirali v zdravstvenem domu, saj gredo sredstva iz njihovega finančnega načrta. Kljub nekoliko dražji investiciji v elektronska nosila, pa Završnik pravi, da bodo tudi vsa naslednja reševalna vozila opremljena z elektronskimi nosili.

Najsodobnejše reševalno vozilo

Mariborski zdravstveni dom je tako postal lastnik najsodobnejše opremljenega reševalnega vozila v Sloveniji in v tem delu Evrope. Gre za reanimobil, ki omogoča dostop do pacienta iz treh smeri. V njem dela prehospitalna ekipa z zdravnikom, zdravstvenikom in reševalcem. “Vozilo izvozi v najbolj nujnih primerih, kot so srčni zastoj, možganska kap, hudih telesnih poškodbah, prometnih nesrečah in zastrupitvah,” pojasnjuje Aleksander Jus, glavni zdravstvenik v ZD dr. Adolfa Drolca Maribor.

V letošnjem letu sicer načrtujejo nakup še enega reševalnega vozila in motorja. Vsa naslednja vozila pa bodo opremljena s sodobnimi elektronskimi vozili.

 

Oddaj komentar