Levica: Premoženje slabe banke (DUTB) naj gre za razvoj turizma in gradnjo najemnih stanovanj

FOTO: Pixabay.com

Levica je sporočila, da so pripravili novelo Zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in jo vložili v državnozborsko proceduro.

Z novelo v Levici predlagajo “predčasno likvidacijo DUTB, moratorij na prodajo premoženja v lasti DUTB in prenos prenos premoženja na SDH in SSRS, s čimer bo onemogočena razprodaja, turistične kapacitete pa bodo ostale v slovenskih rokah, medtem ko bo stanovanjski sklad dobil zemljišča in nepremičnine za okrepitev javnega stanovanjskega fonda, ki potrebuje dodatnih 30.000 stanovanj”.

Prenos zemljišč z DUTB na SDH

S prenosom zemljišč z DUTB na SDH bodo obrati slovenske turistične infrastrukture lahko v prihodnje izvrševali strateški razvoj ključnih gradnikov turistične panoge, menijo pri Levici in dodajajo, da se bi s prenosom na sklad pospešila gradnja stanovanj, kar bo pozitivno vplivalo na gospodarsko rast in pospešilo izhod iz recesije, obenem pa zagotavljalo več dostopnih stanovanj. Pravijo še, da bi moratorij na razprodajo javnega premoženje preprečil nadaljnje siromašenje javne infrastrukture, ki je osnova za delujočo socialno državo in gospodarstvo.

Končni cilj je ukinitev DUTB

Končni cilj je ukinitev DUTB, ki bo po prenosu svojega premoženja odvečna agencija, pravijo pri Levici in dodajajo: “Predčasna ukinitev pomeni dokončni prenos lastnine na SDH (turistične kapacitete in ostalo) in na SSRS (stanovanja). S prenosom lastnine in predčasno ukinitvijo DUTB se preprečuje razprodaja in privatizacija, s tem pa se ohranja turistične in ostale kapacitete v javni lasti, kjer lahko izvršuje javni interes.”  Po njihovem bi Stanovanjski sklad tako dobil na razpolago zemljišča in nepremičnine, s katerimi se bo okrepil obstoječi nabor, ki mu trenutno primanjkuje vsaj 30.000 dodatnih stanovanj.

Zahtevajo sklic seje Komisije za nadzor javnih financ

Levica še dodaja: “Da bi v času, ko bo stekel zakonodajni postopek, preprečili morebitne predčasne prodaje turističnih in stanovanjskih kapacitet, bomo predlagali tudi sklic seje Komisije za nadzor javnih financ, na kateri bomo predlagali moratorij prodaje tursitsičnih kapacitet in stanovanj ter zemljišč primernih za gradnjo stanovanj JSSS.” 

Vatovec: Moramo zagotoviti, da ostanejjo turistične kapacitete v državni lasti

Matej T. Vatovec iz Levice povzema: “Ne glede na to, da je vlada popustila pod našimi in pritiski javnosti glede Save, ostaja velik delež turistične infrastrukture, ki je v nevarnosti razprodaje – v slabi banki. Če želimo danes graditi izhodišča za prihodnost, moramo zagotoviti da ostanejo tursitične kapacitete v državni lasti ter stanovanja in zemljišča prenesti na Javni stanovanjski sklad. To predlagamo z našo novelo, hkrati pa bomo zahtevali tudi sklic seje KNJF, s katero bi čim prej dosegli moratorij na prodajo omenjenih kapacitet DUTB.”

Oddaj komentar