V UKC Maribor čakajo na pomembne investicije, tudi gasilsko dvigalo za večjo varnost

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor

Na seji sveta zavoda Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so včeraj izpostavili, da še vedno čakajo na nov koronarografski aparat, prav tako na gasilsko dvigalo v kirurški stolpnici. Obravnavali pa so tudi druga potrebna vlaganja v opremo. Izpostavili so, da so sami opravili vse potrebne postopke, čaka se zaradi dolgotrajnih postopkov na državni ravni.

Pomočnica direktorja UKC Maribor za nabavo Karin Jurše je dejala, da so iz lastnih sredstev letos načrtovali vlaganja v višini 9,7 milijona evrov, izvedli pa so jih za 5,5 milijona evrov. V teh dneh so izvedli še zadnje javno naročilo. Poudarila pa je, da postopki tečejo in da bodo plačila izvedena v naslednjem letu. Omenili so tudi, da naj bi ministrstvo za zdravje vložilo 14 milijonov evrov, a pri tem prihaja do ovir. Morali bi že nabaviti koronarografski aparat za izvajanje interventnih kardioloških posegov, a imajo dolgotrajne revizije postopke. Prav tako je z izgradnjo gasilskega dvigala, za katerega na ministrstvu zdaj teče dolgotrajen postopek preverjanja izpolnjevanja razpisnih pogojev s strani cenejšega ponudnika. Odločitev naj bi bila znana še pred koncem letošnjega leta. Pomočnik direktorja za investicije Jure Pograjc je dejal, da zamuja tudi širitev enote za intenzivno terapijo na kliniki za pediatrijo. Adaptacija prostorov bo nekoliko dražja, razliko bo pokril klinični center.

UKC Maribor

So pa člani sveta zavoda potrdili tudi investicijsko dokumentacijo za selitev oddelka za plastično in rekonstruktivno kirurgijo. Ta je zdaj v dveh etažah kirurške stolpnice, po novem pa bi bil v celoti v četrtem nadstropju. V izpraznjenih prostorih bi radi vzpostavili enodnevno bolnišnico. Lotili pa se bodo tudi obnove prostorov za potrebe oddelka za kožne in spolne bolezni. Zaradi selitve oddelka za pljučne bolezni s Slivniškega Pohorja, načrtovane za pomlad 2021, bodo namreč tega morali preseliti.

Na seji pa so potrdili dokumentacijo za nakup novega biometra za oddelek za očesne bolezni, stara naprava je namreč nehala delovati. Direktor Vojko Flis je ob tem opozoril, da je večina opreme v UKC Maribor dotrajana, zato je nujno, da vlagajo v novo opremo in naprave, obnova bi namreč stala več.
Vir: STA

Oddaj komentar