Mariborski zdravstveni dom začel izvajati množično testiranje zaposlenih

V zdravstvenih domovih (ZD) po Sloveniji povečini še niso začeli izvajati množičnega testiranja zaposlenih na novi koronavirus. Med izjemami je mariborski zdravstveni dom.

Ponekod so hitre teste šele dobili, drugod jih naročajo, v nekaterih ustanovah pa se niso odločili za nabavo hitrih testov, ampak testirajo le z molekularnimi. Aleksander Jus, pomočnik direktorja za zdravstveno nego ZD Maribor, za naš medij pove, da pri njih testirajo s hitrim antigenskim testi. Včeraj so s testiranji začeli, testiranih je bilo okoli 100 zdravstvenih delavcev, veseli jih, da nihče ni bil pozitiven na covid-19.

Testiranih bo okoli 800 zaposlenih

S testi so začeli v organizacijskih enotah nujne medicinske pomoči ter varstva otrok in mladine. Danes načrtujejo testiranje v enoti splošno zdravstveno varstvo, jutri v patronaži in tako naprej, do petka načrtujejo da bodo končali s testiranji, nam je še zaupal Jus.

Testirajo primarno zdravstvene delavcem, ki prihajajo v stik s pacienti, teh je okvirno 800 od vsega več kot 1000 zaposlenih v mariborskem zdravstvenem domu. Ostale bodo testirali glede na epidemiološko situacijo in na morebite stik z nekom ki je bil okužen. Jus še poudarja: “Testiranje nikakor ne sme motiti delovnega procesa, zdravstveni delavci morajo biti na voljo bolnikom.”

Oddaj komentar