FOTO: Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu, tokrat v parku in pod posebnimi pogoji

Ta mesec v Mariboru pod okriljem Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor teče tradicionalna akcija zaščite pred klopnim meningoencefalitisom “Zdravo v naravo”.

Pobudnik akcije, ki traja že deveto leto zapored in je kasneje postala vseslovenska, je Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor. Tudi tokrat se lahko prebivalci Maribora in okolice v času akcije cepijo po znižani ceni.

Starejši gospodo, ki je bil danes cepljen nam pove: “Za cepljenje sem se odločil ker sem lani od človeka izvedel kakšne bolečine je imel in kako je nastradal, minilo je šest mesecev pa še ni bil zdrav. Ta moški mi je rekel, da mu je bilo vedno žal da se ni dal cepit, tudi sam sem s tem odlašal. Zdaj pa sem se odločil da je konec čakanja, večkrat hodim na deželo v naravo kjer so klopi.”

Klopni meningoencefalitis je sicer bolezen osrednjega živčnega sistema, ki lahko pusti resne posledice. Virus se prenaša z vbodom okuženega klopa, njihova aktivnost pa se prične z začetkom toplejšega vremena. Kljub visoki verjetnosti okužbe se za cepljenje v Sloveniji še vedno odloča premalo ljudi, zato je nujno aktivno ozaveščanje prebivalstva in izvedba aktivnosti, ki pripomorejo k dvigu stopnje precepljenosti proti tej resni bolezni.

Cepljenje zaradi ukrepov povezani s koronavirusom poteka pod posebnimi pogoji, vsak pacient je naročen na točne minute, potrebno se je držati varnostne razdalje, obvezne so obrazne maske …

Zaradi želje po zvišanju stopnje precepljenosti akcija “Zdravo v naravo” poteka:

– Cepljenje odraslih na lokaciji Mestni park, Promenada v soboto, 16. 5. 2020 od 8. do 20.ure;
– Cepljenje otrok in družin z otroki na lokaciji Vošnjakova 2, I. nadstropje, v petek popoldan od 15. do 20. ure in v soboto dopoldan od 8. do 15. ure.

A na cepljenje se je bilo potrebno obvezno treba naročiti. Cena cepiva proti KME pa na ta dan znaša 20 evrov. Cepljenje ni priporočljivo za osebe z akutno vročinsko boleznijo in tiste, ki so alergični na jajčne beljakovine ali sestavine cepiva. Cepijo se lahko samo zdravi občani brez suma na COVID-19.

Oddaj komentar