Od sobote naprej bodo vse pozitivne hitre teste potrjevali še s PCR-testiranjem

Testiranje na covid-19

Od sobote bodo vse osebe, ki jim bodo okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, testirali še s PCR-testom, je na današnji novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. V statistiki bo okužba zabeležena, šele ko bo potrjena tudi s PCR-metodo testiranja.

Kot je pojasnila Magajnejeva, bo testirani v primeru pozitivnega izvida hitrega testa na mobilni telefon prejel sporočilo z navodilom, kako ravnati naprej. Napoteni bodo namreč na ponovni bris, kamor ga lahko napoti že izvajalec hitrega testiranja, lahko pa tudi izbrani osebni zdravnik. “Pomembno je, da v tem času ostanemo v samoizolaciji, saj obstaja velika verjetnost, da smo okuženi,” je poudarila.

Testiranje razporejeno čez cel teden

Pojasnila je tudi, da se testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki morajo biti testirani enkrat na teden, lahko razporedi prek celotnega tedna, da se lahko izvajalci testiranja, to so zdravstveni domovi in koncesionarji, na to v dogovoru z ravnatelji posameznih vzgojno-izobraževalnih zavodov primerno pripravijo. To velja tudi za zaposlene v nekaterih storitvenih dejavnostih, ki se bodo morali ob ponedeljkovem sproščanju dejavnosti tedensko testirati. Delodajalci v dejavnostih, kjer je testiranje obvezno, se morajo dogovoriti za testiranje svojih zaposlenih, podobno kot ravnatelji, je še dejala.

Povrnitev stroškov za zaposlene v trgovini in servisnih dejavnostih

Povrnitev stroškov za zaposlene v trgovini in servisnih dejavnostih bo potekalo na enak način kot za zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Za posameznika je testiranje brezplačno, izvajalec pa testiranje prek Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije zaračuna ministrstvu za zdravje. “Testiranje tako s hitrimi kot s PCR-testi je zelo pomembno pri obvladovanju epidemije. Ne predstavlja rešitve, pomeni pa pomoč,” je izpostavila.

Testiranje z grgranjem v Sloveniji še ni sprejeto

Testiranja sicer predstavljajo veliko obremenitev za zdravstveni sistem, zato se pristojni veliko pogovarjajo o tem, kako ga razbremeniti. Ena od možnosti bi bilo testiranje z grgranjem, ki ga ponekod že uporabljajo, a v Sloveniji odločitev še ni bila sprejeta, pogovori o tem pa po njenih besedah trenutno potekajo na strokovni ravni.

Komu ni treba opraviti testiranja?

Testiranje sicer ni potrebno za osebe, ki so bile že cepljene z dvema odmerkoma cepiva ali so okužbo že prebolele. To dokažejo z izvidom PCR ali hitrega testa, ki je starejši od 21 dni in mlajši od pol leta. Če je zdravnik pri obolelih diagnozo postavil brez testa samo na podlagi klinične slike in epidemiološke povezave (npr. bolezen v družini), pa lahko prebolelo okužbo dokazujejo s potrdilom zdravnika. Lahko uporabijo enotni obrazec, ki ga je ministrstvo že objavilo. Kot je dodala, mora biti prebolela okužba razvidna tudi v dokumentaciji bolnika. Opomnila je, da stroškov izdaje potrdila ne krije osnovno zdravstveno zavarovanje, zato ga lahko zdravnik zaračuna. Dokazovanje prebolele okužbe s prisotnostjo protiteles pa za zdaj še ni možno.

Ministrstvo bo objavilo nov razpis za hitre teste

Po njeni oceni trenutno ni bojazni, da bi zmanjkalo hitrih testov, saj jih lahko zdravstveni domovi nabavljajo tudi sami. Slovenija je sicer v okviru skupnega evropskega naročila nabavo milijona hitrih testov, ministrstvo pa bo v torek ali ponedeljek objavilo nov razpis. Zadnje podrobnosti trenutno še usklajuje strokovna skupina. Dodala je še, da ministrstvo pri podjetju Majbert Pharm, ki je dobavilo prvo veliko pošiljko hitrih testov za množično testiranje, dodatnih količin zaenkrat ni naročilo. To bodo storili, če se izkaže potreba, naročilo pa bo izvedeno v okviru pogodbe, je napovedala. Magajenejeva je ob tem spomnila tudi na verifikacijsko poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ki je pokazalo, da testi omenjenega dobavitelja ne odstopajo od drugih hitrih testov.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar