Ta vikend na Pohorju dirka v spustu z gorskimi kolesi

Downhill na Mariborskem Pohorju 2016, vir: arhiva Lokalec.si

Konec tedna bo na klasični progi svetovnega pokala na Mariborskem Pohorju peta in hkrati zadnja dirka domačega mednarodnega pokala v spustu z gorskimi kolesi. Ker naslovi še niso oddani, bo Downhill Visit Pohorje še posebej zanimiv.

Prva sezona serije dirk v gorskokolesarskem spustu Unior Downhill Cup je pred zaključnim dejanjem. Ta konec tedna, 23. in 24. septembra, bo na MariborskemPohorju potekala peta in zadnja dirka serije. Društvo gorskih kolesarjev Pohorje prireja dirko pod imenom DH Visit Pohorje 2017 za slovenski in hrvaški pokal ter za točke Mednarodne kolesarske zveze UCI druge kategorije.

Vodilna v članskih kategorijah in tudi sicer najuspešnejša tekmovalca sezone, Monika Hrastnik (KK Črn trn) med ženskami in Jure Žabjek (Unior Tools Team) med moškimi, sta zaradi zgodnjega odhoda na svetovno prvenstvo v Avstraliji sicer izpustila četrto dirko na Soriški planini, a sta klub temu oba ostala na vrhu razvrstitev. Državna prvaka, zmagovalca letošnje skupne razvrstitve v evropskem pokalu in desetouvrščena na lestvici UCI pred finalom nimata ogromne prednosti, tako da se bosta morala še malo podvizati, zlasti Žabjek, ki mu za vrat diha izkušeni Miran Vauh (KK Črn trn), mojster tehničnih in drsečih prog. Če bi Vauh dobil obe vožnji, Žabjek pa bi bil obakrat tretji, gre naslov Vauhu.

Še bolj napeto bo pri mladincih. Rudi Pintar (Sinter Brakes Team), ki je v nedeljo tudi postal zmagovalec evropskega pokala, je spomladi slabo začel nastopanje v domačem pokalu, pred finalom je na drugem mestu in za vodilnim Maticem Kokljem (Wolf Racing Team) zaostaja 61 točk. Če bi bil Rudi najhitrejši v obeh nedeljskih nastopih, Matic pa obakrat drugi, se vrstni red še ne bo zamenjal.

Že sloves proge svetovnega pokala ponavadi v Maribor pritegne zanimivo udeležbo. Med prvimi prijavljenimi so predstavniki osmih držav, najmočnejšo konkurenco domačinom pa je najverjetneje iskati med avstrijski tekmovalci.

Za to priložnost so v Bike parku Pohorje prenovili klasično progo za spust od koče Luka do spodnje postaje vzpenjače. 2125 m dolgo progo s 465 m padca, ki je gostila tudi dirke svetovnega pokala, bodo takoj po dirki ponovno vključili tudi v ponudbo parka. Proti koncu zadnjega gozda so pripravili povsem nov odsek, vendar: “Od vremena je odvisno, če bo celoten odsek dovolj utrjen za uporabo. Morda se bomo kakšnemu delu morali izogniti,” je ob tem dejal vodja organizacije Iztok Kvas.

Uradni trening bo v soboto potekal med 14. in 18. uro. V nedeljo bo jutranji trening od 9. do 11. ure, ob 12. uri se začne polfinalni nastop, ob 14.30 pa finalni.

Unior Downhill Cup je nadgradnja slovenskega pokala v spustu, ki pod okriljem Odbora za gorsko kolesarstvo Kolesarske zveze Slovenije poteka že od leta 1993. Prva dirka na Lošinju je v koledarju Mednarodne kolesarske zveze (UCI) vpisana kot dirka prve kategorije, naslednje štiri pa kot dirke druge kategorije. Dirka v Cerknem bo hkrati državno prvenstvo. Lošinj, Kranjska Gora, Soriška planina in Maribor štejejo tudi za pokal Hrvaške.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar