Izdanih več gradbenih dovoljenj

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

V juliju je bilo izdanih 6 % več gradbenih dovoljenj za stavbe kot mesec prej; za stanovanjske stavbe 4 %, za nestanovanjske stavbe pa 8 % več. Površina stavb je bila večja za več kot polovico, poroča Statistični urad RS.

“Celotna površina v juliju načrtovanih stavb je merila nekaj manj kot 211.000 m2, kar je za 56 % več od površine stavb, predvidenih z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v juniju. Površina načrtovanih stanovanjskih stavb je bila manjša za skoraj četrtino (23 %),” zapišejo.

Zmanjšala se je predvsem zaradi načrtovane gradnje manjšega števila večstanovanjskih stavb in stavb za posebne družbene skupine, v katerih je bilo načrtovanih tudi manj stanovanj.

Površina načrtovanih nestanovanjskih stavb se je po drugi strani povečala za več kot trikrat. Večja je bila predvsem zaradi načrtovane gradnje večjih industrijskih stavb ter stavb za zdravstveno oskrbo in izobraževanje.

“Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi v juliju, je bila predvidena gradnja 298 stanovanj, kar je za več kot četrtino manj stanovanj (26 % manj), kot jih je bilo načrtovanih mesec prej. Manj stanovanj je bilo načrtovanih v večstanovanjskih stavbah (90 stanovanj manj), sledile so nestanovanjske stavbe in stavbe za posebne družbene skupine (31 manj). Po drugi strani je bilo v enostanovanjskih stavbah načrtovanih več stanovanj (16 več,),” še zapišejo na SURS.

Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v juliju, je bilo največ stanovanj predvidenih v osrednjeslovenski statistični regiji: 82 ali 28 % vseh. Sledili sta podravska statistična regija z 72 stanovanji (24 % vseh) in gorenjska s 36 stanovanji (12 % vseh). V drugih regijah je bilo z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v juliju, načrtovanih manj stanovanj, med temi najmanj v primorsko-notranjski statistični regiji, tri stanovanja.

Oddaj komentar