V zaporih s koronavirusom okuženih 56 zapornikov in 25 zaposlenih

Mariborski zapor .Vir: Google maps, Street view

Na včerajšnji dan so na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij zabeležili 25 primerov okužbe s koronavirusom pri zaposlenih v devetih zavodih in 56 primerov okužb pri zaprtih osebah v štirih različnih zavodih. Trenutno zaradi covida-19 nobena izmed okuženih oseb ne potrebuje hospitalizacije, so sporočili z uprave.

Do zdaj je bila zaradi covida za krajši čas hospitalizirana ena zaprta oseba. V prvem valu epidemije do okužb zaposlenih ni prišlo. Okužena pa sta bila dva obsojenca v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni, ki nista potrebovala bolnišnične oskrbe, so zapisali. Na upravi so sicer poudarili, da se število aktivno okuženih zaposlenih in zaprtih oseb spreminja dnevno oziroma se v številu okužb v zavodih odraža tudi splošna epidemiološka slika v državi. Pri tem so spomnili, da so vsi zapori v državi vključeni v javno zdravstveno mrežo, v tem okviru pa izvajajo tudi testiranja na koronavirus pri zaprtih.

Množično testiranje s hitrimi testi tudi v zaporih, kjer je prišlo do okužb

V zadnjem obdobju se v zaporih, kjer je prišlo do okužb, izvaja tudi množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Hkrati pa testiranje zaposlenih še vedno poteka v skladu z dogovorom med javnim uslužbencem in njegovim izbranim osebnim zdravnikom, oziroma po napotilu slednjega, so navedli. Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij sicer skrbno spremlja epidemiološke razmere ter v sodelovanju z zdravstveno stroko izvaja vse potrebne ukrepe za preprečevanje širjena bolezni covid-19 v vseh zavodih. Kot so pojasnili, v zavodih, kjer je prišlo do okužb med zaprtimi, že izvajajo vse protokole v skladu z navodili epidemiologa oziroma zdravnika zdravstvenega doma, ki na primarni ravni zagotavlja zdravstveno oskrbo v posameznem zaporu. Vse okužene osebe so nameščene v za to predvidenem prostoru za izolacijo okuženih, v karanteni so tudi zaprte osebe, ki so bile v stiku z okuženimi.

Sprejeti ukrepi za sproščanje prezasedenosti zaporov

Ob prezasedenosti zaporskih kapacitet so po dobrih izkušnjah iz prvega vala epidemije in sprejetih ukrepih po takrat veljavnem interventnem zakonu tudi v drugem valu epidemije postopali na podoben način. Tako so bili na podlagi zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 sprejeti ukrepi za sproščanje prezasedenosti zaporov, kot so prekinitev zaporne kazni in predčasni odpust s prestajanja kazni zapora, sodišča pa obsojencev začasno ne pozivajo na nastop kazni. V tem času so sprememb oziroma omejitev deležne tudi nekatere druge aktivnosti v zavodih, kot so obiski, zunajzavodske ugodnosti in razdeljevanje hrane, so še zapisali na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar