Gutova zmagala v Val d’Iseru, Štuhčeva sedma

Švicarka Lara Gut je zmagala na superveleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v francoskem Val d’Iseru. Najbolj se ji je približala Tina Weirather iz Liechtensteina (+0,13), tretja pa je bila Italijanka Elena Curtoni (+1,21). Slovenska smučarka Ilka Štuhec je bila sedma (+1,75) in je zdaj tretja v skupnem seštevku pokala.

 sprejem-ilke-stuhec-3

Preostali Slovenki Vanja Brodnik in Maruša Ferk sta končali med 18 tekmovalkami, ki so odstopile.

“Mislim, da sem kar dobro začela, potem pa sem premalo ‘dirkala’, ker je bilo nekaj ključnih točk, ki bi se jih morala lotiti boj napadalno, bolj tekmovalno. Izgubila sem nekaj časa. Vendarle sem zadovoljna z doseženim. Na naslednjem, torkovem veleslalomu, bom nastopila s številko 31, kar je veliko bolje, kot če bi s številko okrog 60, kot jo imam sicer. Bom pa videla, kako bo šlo v tej disciplini,” je bila zadovoljna Štuhčeva.

“Dobro sem se počutila na progi, drugi del pa je bil boljši od prvega predvsem zato, ker sem po tekmah v prejšnjih dveh dnevih videla, kako izjemna ekipa me obdaja. Dali so mi izjemno energijo in čeprav nastop ni bil popoln, je bil ravno prav dober za zmago. Ni pa bilo lahko, po dveh zaporednih odstopih ni lahko oditi na tretjo tekmo. Vesela sem, da mi je uspelo,” pa je dejala branilka velikega kristalnega globusa. Gutova namreč na prvih dveh tekmah v Val d’Iseru ni prišla do cilja, na tretji pa si je zmago zagotovila z odlično vožnjo zlasti v spodnjem delu in le Weiratherjeva je za njo zaostala manj kot sekundo. Štuhčeva je nove stopničke za zmagovalke zgrešila za dobro sekundo.

Po šestem nastopu v sezoni in štirih zmagah je Ilka Štuhec prvič zmajevala z glavo po prihodu v cilj, četudi je dosegla izid, ki bi se ga veselila v prejšnjih zimah. Po fantastičnem začetku novega tekmovalnega ciklusa je bila tudi na začetku tokratnega superveleslaloma dobro na poti, saj je imela isti vmesni čas na zgornjem delu proge kot Gutova, v srednjem (+0,62) in predvsem spodnjem delu, ko je naredila tudi veliko napako, pa je bila premalo natančna v zavojih, da bi bila lahko ponovno povsem na vrhu.

Kljub temu se je 26-letna Mariborčanka, ki pred letošnjo sezono še nikoli ni stopila na zmagovalni oder, petič v tej disciplini uvrstila med prvo deseterico. Na prvem superveleslalomu sezone je v Lake Louisu zasedla peto mesto, kar je bila edina tekma, na kateri doslej v sezoni ni zmagala.

Sedmo mesto, ki ga je dosegla v Lenzerheideju, je bilo sicer najboljša uvrstitev Mariborčanke v minuli zimi. S svojo šele 12. uvrstitvijo med deseterico v pokalu in izenačeno deveto skupno ter tretjo v disciplini je ostala v samem vrhu skupnega seštevka sezone. Pred njo sta le Američanka Mikaela Shiffrin, ki je na čelu ostala kljub temu, da v Francijo ni pripotovala, in Gutova. Slednja po 21. zmagi v karieri in drugi v sezoni za Američanko zaostaja le še za pet točk, tretjeuvrščena Štuhčeva pa le za 17.

Po petem in sedmem mestu je Štuhčeva po dveh tekmah v seštevku discipline prav tako tretja. Gutova ima po dveh zmagah popolnih 200 točk, za 40 zaostaja Weiratherjeva, Štuhčeva pa za 119.

Ženski del svetovnega pokala se bo nadaljeval v torek, 20. decembra, ko bo v Courchevelu na programu veleslalom.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar