Nova KBM; FOTO: kraji.eu

Nadzorni svet Nove kreditne banke Maribor (NKBM) je danes za novega predsednika uprave imenoval Johna Denhofa, dosedanji prvi mož banke Robert Senica pa postaja njegov namestnik, so sporočili iz banke, ki je od lani v večinski lasti ameriškega sklada Apollo in EBRD. Denhof bo položaj prevzel po pridobitvi vseh dovoljenj.

Kot so ob tem sporočili iz banke, je do imenovanja novega predsednika uprave prišlo, ker želijo NKBM preoblikovati v vodilno univerzalno banko v Sloveniji.

Prihajajoči novi prvi mož banke je finančni strokovnjak z izkušnjami, ki jih je pridobil na različnih vodstvenih funkcijah v banki Citibank na več razvijajočih se in razvitih trgih, med drugim v Singapurju, Veliki Britaniji, Turčiji, na Češkem in v Španiji.

V 25 letih delovanja v finančni dejavnosti je načrtoval in izvedel repoziconiranje bank ter jih preoblikoval v institucije z vzdržno rastjo in dobičkonosnostjo, razvijal je distribucijske kanale, izboljšal zmogljivosti za digitalno poslovanje ter povečal dodano vrednost za stranke, so pojasnili v banki.

Robert Senica; FOTO: lokalec.si
Robert Senica; FOTO: lokalec.si

Do prejema licence bo Denhof deloval kot prokurist, nato pa bo Senica postal njegov namestnik in se bo osredotočil na razvoj strateških povezav in partnerstev v Sloveniji. V njegovi pristojnosti bo še naprej področje poslovanja z gospodarskimi družbami ter korporativne zadeve, vključno z upravljanjem odnosov s ključnimi deležniki.

Kot je ob imenovanju povedal predsednik nadzornega sveta Andrej Fatur, se veselijo prihoda Denhofa, ki v banko prinaša ustrezno kombinacijo podjetniške miselnosti, izvrstno razumevanje bančne panoge in preverjene izkušnje, kar je ključno za preoblikovanje NKBM v vodilno slovensko banko.

“Ekipa NKBM je pod vodstvom Roberta Senice že naredila velik napredek in ustvarila dobro osnovo za uspešno prihodnost banke. Da bi to pot nadaljevali še uspešneje, je nadzorni svet dopolnil obstoječo upravo banke z raznoliko in mednarodno izkušeno ekipo strokovnjakov,” so zapisali v banki.

V upravi banke sta za zdaj uradno dva člana, poleg Senice še Sabina Župec Kranjc, po prejemu licenc pa bo ta postala petčlanska. Vodil jo bo Denhof, Senica bo njegov namestnik, Župec Kranjčeva ostaja odgovorna za finance, Jon Locke se bo ukvarjal z upravljanjem tveganj, Josef Gröblacher, pa bo zadolžen za operativno poslovanje. Zadnja dva sta se ekipi NKBM sicer pridružila že septembra oziroma oktobra kot prokurista.

Kljub zahtevnemu makroekonomskemu okolju in poslovanju v okolju nizkih obrestnih, se poslovanje banke izboljšuje. Po nerevidiranem poročilu o poslovanju v prvem polletju je NKBM ustvarila 36,2 milijonov evrov čistega dobička, skupina pa 29,3 milijona evrov čistega dobička.

NKBM je na ravni skupine ob polletju izkazovala visoko raven kapitalske ustreznosti v višini 25,3 odstotka in dober likvidnostni položaj. Konec oktobra je bonitetna agencija Moody’s banki zvišala bonitetno oceno dolgoročnih depozitov z B3 na B2, obete pa ocenila kot pozitivne, so še sporočili iz banke.

Vir: lokalec.si

Oddaj komentar