VIDEO: Filozofska fakulteta UM in Mednarodni raziskovalni center skupaj nad mite o drugi svetovni vojni

Podpis sporazuma o sodelovanju

V zgradbi nekdanjega nacističnega taborišča Stalag 18d v Melju v Mariboru so v organizaciji Mednarodnega raziskovalnega centra druge svetovne vojne Maribor pripravili mednarodno konferenco z naslovom Druga svetovna vojna – Miti in resničnost.

V sklopu mednarodne konference sta Zgodovinski oddelek Filozofske fakultete Maribor in Mednarodni raziskovalni center II. svetovne vojne Maribor v nekdanjih prostorih nacističnega taborišča Stalag XVIII v Maribor podpisala pogodbo sodelovanja. Sporazum sta podpisala Janez Ujčič, direktor centra, in Gorazd Bajc iz oddelka za zgodovino na Filozofski fakulteti Maribor.

Po besedah direktorja Mednarodenga raziskoavlnega centra Janeza Ujčiča je podpis sporazuma o sodelovanju velik korak za njihov center, saj po njegovem brez teorije ni prakse in mariborski primer oziroma primer taborišča Stalag XVIII d je edinstven primer v Evropi nekaterih neraziskanih stvari.

Želja po sodelovanju je prišla iz strani Mednarodnega raziskovalnega centra, ki se s tematiko ukvarja že osem let. Pri tem jim je oporo nudila tudi država Slovenija, pri financah pa Rusija. Sicer pa takšni projekti raziskovanja resničnosti dogodkov v drugi svetovni vojni, kadar so na nekem ozemlju padli tuji vojaki, izboljšujejo medsebojne odnose vpletenih držav.

O sodelovanju je spregovoril tudi ruski veleposlanik v Sloveniji, Doku Gapurovič Zavgajev, ki pravi, da je treba najprej upoštevati procese, ki se tačas odvijajo v Evropi in po svetu. “Opažamo nenehne poskuse revidiranja zgodovine, obratno prepisovanje dejstev, poveličevanje nacizma in podobnega. In takšnim destruktivnim pojavom se je treba zoperstaviti. Videti je treba zgodovinske raziskave, zato med drugim pozivamo k temu, da bi objektivno preiskovali dejstva, ki so povezana tudi s tem objektom, v kateri je bilo med 2. svetovno vojno ubitih več kot 5000 ljudi. Obenem pa je potrebno razkrivati zločine nacističnega režima in zločinsko ideologijo, ki je bila podlaga takšnim dejstvom,” je zaključil Gapurovič Zavgajev.

Oddaj komentar