Na pomlad v zraku več cvetnega prahu

Obremenitev zraka s cvetnim prahom bo v prihodnjih toplih dneh narasla, so napovedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Prevladoval bo cvetni prah jelše, v Primorju cipres. V zraku bo prisoten cvetni prah leske in v manjši meri drugih nizko alergenih vrst.

V pomladanskem vremenu bo narasla obremenitev zraka s cvetnim prahom jelše, lahko tudi do visokih vrednosti. Prisoten bo cvetni prah leske, najzgodnejši grmi so že odcveteli. Postopoma se bo povečevala obremenitev s topolom in brestom, v zraku bodo posamezna zrna jesena, so napovedali na NIJZ.

V marcu na prehodu v zgodnjo pomlad zacveti več vrst vetrocvetnih lesnatih rastlin. V dolgoletnem povprečju ga po obremenjenosti prekaša le april. V prvi polovici meseca bo v zraku cvetni prah leske in jelše, ki sta letos zacveteli že v januarju. Cvetni prah bodo sproščali topoli, vrbe in brest ter cipresovke in tisovke, na celini bo prevladovala tisa, v Primorju ciprese.

V drugi polovici meseca pa je pričakovati začetek glavne sezone jesena, pridružil se jim bo javor. V mestih največ cvetnega prahu prispeva vetrocvetni ameriški javor.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar