Od hudega mraza do pomladi v dveh tednih

Danes delno jasno s temperaturami do 14 stopinj Celzija. Jasno in sončno bo tudi jutri ob jugozahodnem vetru. Na Štajerskem bo čez vikend toplo do 14 stopinj. V nedeljo se bo dež na zahodu okrepil in se sredi dneva in popoldne razširil nad večji del države.

Potem ko se je večji del februarja temperatura držala blizu dolgoletnega povprečja, se je konec meseca močno ohladilo. Na prelomu iz februarja v marec je bilo po nižinah nekaj dni zapored od 10 do 15 stopinj hladneje kot običajno v tem času. Na Agenciji RS za okolje pravijo, da to predstavlja zelo velik temperaturni odklon in enega najhladnejših zaključkov meteorološke zime v zadnjih 70 letih.

V tednu dni za več kot 30 stopinj topleje
Če je še pred okoli osmimi dnevi dnevno povprečje temperature zraka tam znašalo blizu -10 stopinj, bo od sobote do ponedeljka blizu 10 stopinj, torej bo razlika med obema obdobjema znašala okoli 20 stopinj. Za primerjavo, takšna je običajna razlika med zimo in poletjem.

Tako močna otoplitev v približno desetih dneh konec meteorološke zime ali na začetku meteorološke pomladi kot letos je redka. Podobno je bilo v zadnjih desetletjih le v letih 1948, 1963, 1978 in 1994. “Močna otoplitev bo v kombinaciji z vetrom in obilo sončnega vremena zlasti na vzhodu Slovenije hitro pobirala doslej zajetno snežno odejo. V le nekaj dneh bo marsikje skopnel ves sneg, ponekod tudi več kot pol metra. Podobno hitro taljenje zajetne snežne odeje smo imeli marca v posameznih nižinskih delih države le v letih 1952, 1955, 1963, 1976 in 2004,”  še pravijo na Agenciji RS za okolje.

 

Oddaj komentar