Z junijem za uporabnike javnega potniškega prometa enotna vozovnica

Z junijem bo vsem uporabnikom javnega potniškega prometa na voljo enotna vozovnica, ki bo potniku zagotavljala, da se lahko na relaciji, za katero ima vozovnico, pelje z vsemi voznimi sredstvi in vsemi prevozniki. Z uvedbo enotne vozovnice se bodo spremenile tudi tarife mesečnih vozovnic in letne vozovnice.

Od sobote bosta potnikom na voljo prenosna enotna vozovnica, določena s količnikom 32 enkratnih voženj ter letna vozovnica. Cena slednje je v skladu z uredbo, ki jo je aprila sprejela vlada, določena s količnikom osmih mesečnih vozovnic.

Z avgustom bodo potnikom na voljo tudi enotne vozovnice za enkratno vožnjo, dnevne vozovnice in tedenske vozovnice, s prihodnjim letom pa še enotna imenska mesečna vozovnica s količnikom 26 voženj. Mesečno vozovnico za posamezno relacijo bo potnik lahko uporabljal vse dni v koledarskem mesecu in bo veljala še prvi delovni dan naslednjega meseca.

Cena enkratne vozovnice bo odvisna od dolžine poti, začela se bo pri 1,3 evra za razdalje do vključno pet kilometrov. Za razdalje med 10 in 15 kilometri bo treba denimo odšteti 2,3 evra, za razdalje med 30 in 35 kilometri 4,1 evra, od 50 do 55 kilometrov šest evrov, od 100 do 105 kilometrov 9,60 evra, nad 150 kilometrov pa je cena 13 evrov.

Upravljavci javnega potniškega prometa bodo imeli v skladu z uredbo možnost, da cene mesečnih in letnih vozovnic znižajo do 30 odstotkov, pri čemer mora biti po mnenju avtorjev uredbe popust najmanj 20 odstotkov, da se potnik odloči za nakup letne vozovnice. Cilj je sicer, da bi imelo več kot 80 odstotkov potnikov letne ali mesečne vozovnice.

Z novo enotno vozovnico bodo za dnevne migrante iz okoliških mest v Ljubljano zaživele tudi dodatne hitre linije, kar pomeni, da bodo imeli avtobusi največ en vmesni postanek.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar