ZPM Maribor: Ob svetovnem dnevu čebel bodo na razstavi pokazali slike in pesmi o travniku, ki so jih naredili otroci

Sliko travnika je naredil Maks Kodrič. Vir: ZPM Maribor

Ob svetovnem dnevu čebel se številnim dogodkom po Sloveniji in svetu pridružujejo tudi pri Zvezi prijateljev mladine Maribor. Pripravili so razstavo slik in pesmi o travniku in čebelah, ki so jih naredili učenci OŠ Tabor 1.

Pred tedni je namreč ZPM Maribor na OŠ Tabor 1 ob svetovnem dnevu Zemlje pripravila eko dan, na katerem so veliko pozornosti posvetili čebelam in drugim opraševalcem. V pripravah na ta dan so otroci risali in pesnili na temo travnik, njihove likovne in literarne izdelke pa sedaj želijo pokazati tudi širši javnosti.

Odprtje razstave bo v petek, 19. maja 2023, ob 10. uri, v razstavišču Male velike umetnosti v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor na Razlagovi.

Otroci, ki so sodelovali v projektu, se bodo udeležili tudi ustvarjalne delavnice, vas pa vabimo, da se jim pridružite in preverite, kako dobro se zavedajo pomena čebel in čistega okolja,” so zapisali. “V okviru naših programov si namreč prizadevamo ozaveščati otroke, mlade in širšo javnosti, da lahko vsak posameznik prispeva svoj delež v prizadevanjih za varovanje narave in ohranjanje okolja. Že lonček z medonosnimi cvetlicami na okenski polici je velik prispevek!” so še poudarili.

Svetovni dan čebel je nastal zaradi pobude Čebelarske zveze Slovenije

Leta 2017 je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in s podporo Republike Slovenije, Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo ter širše mednarodne javnosti, 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. “Na ta dan še posebej usmerimo pozornost čebelam in drugim opraševalcem, ki so za naše preživetje na tem planetu ključni. V Sloveniji smo posebej ponosni na slovensko avtohtono vrsto čebele, krajnsko čebelo, ki velja za eno najbolj razširjenih medonosnih čebel na svetu,” pravijo na ZPM Maribor.

Naslednji teden bo še zadnji Cunjami pred poletnimi počitnicami

Ob tem pa želijo spomniti še na majski Cunjami, izmenjevalnico oblačil za mlade, še en projekt, s katerim spodbujajo k naravi prijaznemu delovanju posameznika v vsakdanjem življenju. Zadnji Cunjami pred poletnimi počitnicami bo namreč potekal v torek, 30. maja 2023, med 17. in 19. uro, v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor. V ospredju bodo poletna oblačila, ne bo pa manjkala niti stalna spremljevalka Cunjamijev, šivalnica – popravljalnica, na kateri si s pomočjo spretne NineRozine lahko obiskovalci zakrpajo ali olepšajo svoja oblačila.

Oddaj komentar