Pričel se je Filmski teden Evrope

Foto: Student Cuts

Včeraj se je pričel filmski festival v sklopu Filmskega tedna Evrope, ki bo trajal vse do 22. maja. V 12 slovenskih mestih bo možno brezplačni ogledat filmov svobodne evropske produkcije. Nekateri izmed njih so bili uvrščeni tudi v izbor za nagrado Lux. Tako bo v večih kinematografih na ogled film nemške režiserke Maren Ade Toni Erdmann, ki je lani prejel nagrado Lux za najboljši evropski film.

 

Filme si je mogoč ogledati v Celju, Cerknici, Izoli, Kranju, Ljubljani, Novi Gorici, Murski Soboti, Novem mestu, Pivki, Postojni, na Ptuju in Ravnah na Koroškem. Skupaj se bo zvrstilo 30 brezplačnih projekcij. Vsi predvajani filmi so bili podprti s strani podprograma Media Ustvarjalne Evrope za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije.

Poleg filma Toni Erdmann, ki bo na ogled v Izoli, Murski Soboti, Kranju in Ljubljani, si bo med drugim v kinu v Izoli in Cerknici mogoče ogledati francosko-islandsko komedijo Dotik vode režiserke Solveig Anspach, v Murski Soboti in Novem mestu italijansko-francoski film Gianfranca Rosija; Odprto morje. V Kranju in Celju film belgijskega režiserja Jaca Van Dormaela; Čisto nova zaveza, ter v Novi Gorici in Ravnah na Koroškem pa film britanskega režiserja Kena Loacha ; Jaz, Daniel Blake.

Filmski teden Evrope organizirajo regionalne Informacijske točke Evropske unije Europe Direct v Sloveniji v sodelovanju z lokalnimi kinematografi po državi ter s Centrom Ustvarjalna Evropa in Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji.

Vir: STA

Oddaj komentar