FERI gosti pomembno mednarodno srečanje

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM (FERI). Vir: FERI

Med 3. in 7. junijem na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) poteka 48. plenarni sestanek ISO/TC 211. ISO/TC 211 se ukvarja s standardizacijo na področju geografskih informacij. Na fakulteti se bo v tem tednu zbralo okrog 150 delegatov iz vsega sveta.

ISO / TC 211 je standardni tehnični odbor, ki je bil ustanovljen novembra 1994 v okviru ISO in pokriva področja geografskih informacij (kot jih uporabljajo geografski informacijski sistemi) ter geomatike. Odgovoren je za pripravo vrste mednarodnih standardov in tehničnih specifikacij, namen njihovega dela pa je vzpostaviti strukturiran niz standardov za
informacije o predmetih ali pojavih, ki so neposredno ali posredno povezani z lokacijo, ki je glede na Zemljo. Ob pričetku srečanja je zbrane pozdravil predsednica tehničnega odbora Agneta Engberg, prav tako pa je zbrane nagovoril predsednik slovenskega tehničnega odbora SIST TC GIG, ki deluje v okviru Slovenskega inštuta za standardizacijo, Simon Vrečar.

Dekan FERI, Borut Žalik, je ob tej priložnosti povzel nekaj zanimivih številk vezanih na obravnavano tematiko in z njimi navdušil zbrane goste. “Slovenija ima približno 20.000 kvadratnih kilometrov in okrog 2 milijona prebivalcem. V povprečju je to 100 ljudi na kvadratni kilometer. Našo fakulteto trenutno obiskuje nekaj manj kot 2.000 študentov, kar je 1 promil celotnega prebivalstva države. Vsak 1000-či, ki ga srečam na ulici, je naš aktivni študent. Na to sem kot dekan fakultete zares zelo ponosen.” Včeraj in danes delegati razpravljajo o posameznih predlogih, v četrtek in petek pa bo potekalo plenarno zasedanje in glasovanje o le-teh. V sklopu srečanja bo jutri, v sredo, 5. junija, potekal tudi seminar z naslovom »Standards in action«, ki je odprt za strokovno javnost in ga soorganizira IKT horizontalna mreža, SRIP PMIS.

Oddaj komentar