Ob koncu tedna mode še modni sprehod po Mariboru

Foto: Gregor Salobir

V soboto, 26. oktobra 2019, se je z modnim sprehodom zaključil teden mode, ki je letos potekal v prostorih Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani. V okviru projekta Sistemi mode so s Centrom za kreativnost in Društvom za oblikovanje SOTO pripravili tudi modni zemljevid s številnimi neodvisnimi modnimi butiki in ateljeji v Mariboru in Ljubljani. Modni sprehod po Mariboruje pokazal svojevrstni značaj.

Sobotni mariborski sprehod je skupino modnih navdušencev peljal na obisk v šest izbranih modnih trgovin in ateljejev oblikovalcev in oblikovalk, tako oblačil kot nakita oziroma modnih dodatkov. Izbrani oblikovalci ustvarjajo ročno izdelane, s tradicijo in novimi tehnologijami navdahnjene ter okolju prijazne modne izdelke. Najprej so obiskali atelje in trgovino DH Fashion Davida Hojnika, ki modne kose ustvarja na drzen in unikaten način, njegova moda pa ostaja nosljiva. nato so bili v trgovinici s konceptom, Slovenska – local made, kjer ponujajo številne ročno narejene izdelke s podpisom domačih ustvarjalcev. Sprehodili so se še E2RD galerije oblikovalke Bojane Kovačič Zemljič, ki združuje atelje za oblikovanje nakita in galerijo, namenjeno razstavam likovnih umetnosti (fotografiji, slikarstvu, kiparstvu, grafiki in sodobni scenski umetnosti), literarnim popoldnevom, tematskim ženskim večerom in drugim priložnostnim dogodkom. Pot so nadaljevali v atelje Miricota, kjer oblačila izdelujejo tudi po meri in naročilu. Obiskali so še oblikovalski studio nakita, kjer Nataša Grandovec pod blagovno znamko April ustvarja nakit, pri njegovem ustvarjanju pa velikokrat posnema vzorce in strukture iz narave.

Sprehod so zaključili pri Tanji Uveri in njenimi pleteninami. Tanja Uvera, ki se je predstavila tudi na pravkar končanem tednu mode v Ljubljani je povedala, »da so pobude, kot je modni zemljevid Maribora dobrodošle, saj se na ta način v mestu širijo informacije, kje je mogoče kupiti oblačila domačih oblikovalcev.« Zemljevid bo na voljo v lokalih, kozmetičnih salonih in podobno, tam, kjer se zadržujejo uporabniki mode, njegovi snovalci pa se bodo trudili, da bo vseskozi aktualen.

Oddaj komentar