Center za pripravo sekundarnih surovin pričel s poskusnim obratovanjem

Sedež Snage Maribor

Upravna enota Maribor je Centru za pripravo sekundarnih surovin v četrtek, 21. junija, izdala odločbo o poskusnem obratovanju, ki je veljavna 12 mesecev. V Snagi tako vse zbrane mešane komunalne in kosovne odpadke iz občin, v katerih izvajajo gospodarsko javno službo ravnanja z odpadki, preusmerjajo v Center.

V času enoletnega poskusnega obratovanja bodo nastavljali stroje, hkrati pa opravili prve meritve emisij snovi v zrak, prve meritve odpadnih industrijskih vod, prvo oceno hrupa in meritve parametrov delovnega okolja. Poročilo, ki mora vsebovati navedene elemente, morajo upravni enoti predložiti ob izteku poskusnega obratovanja, torej čez leto dni, ko bodo s Centrom stopili v polno obratovanje in bo zaradi natančno umerjenih strojev dajal zagotovljene učinke. Prav za doseganje napovedovanih finančnih in okoljskih učinkov je enoletno poskusno obratovanje ključnega pomena. Center za pripravo sekundarnih surovin so s podjetjem Kostak pričeli graditi 21. avgusta lani, tehnični pregled pa je bil na objektu opravljen 12. junija. Ker ni bilo ugotovljenih odstopanj od projekta, je upravna enota izdala začasno uporabno dovoljenje. Prihodnji teden bodo Center tudi uradno predali v poskusno obratovanje, saj v četrtek, 5. julija, načrtujejo slavnostno otvoritev.

Center je sestavljen iz preko 150 elementov, od katerih ima vsak pomembno vlogo pri ločevanju mešanih komunalnih odpadkov. V enem letu je zmožen v eni izmeni obdelati skoraj 40.000 ton mešanih komunalnih odpadkov. Skladno z največjo razvojno prelomnico v zgodovini podjetja prihaja v z julijem do še ene novosti, in sicer bodo spremenili celostno grafično podobo.

Oddaj komentar