Zveza srednjih šol in dijaških domov podprla mariborske dijake

Zveza srednjih šol in dijaških domov Slovenije je danes pozvala k razumevanju dijakov pri izražanju njihove stiske ter ustavitvi prekrškovnih postopkov zoper mariborske dijake, ki so bili kaznovani, ker so 9. februarja na protestu zahtevali vrnitev v šole. Predstavniki srednjih šol upajo, da bodo pristojni našli primeren način za umik obtožb.

Kot je v izjavi za javnost zapisala predsednica zveze Frančiška Al-Mansour, so dijaki, ki so od začetka šolskega leta do februarja imeli le mesec in pol pouka na daljavo, zahtevali odprtje šol.

Še pred protestom so se želeli sestati s šolsko ministrico Simono Kustec, ki pa ni imela časa za sestanek z njimi, zato so se odločili za skrajno možnost pri izražanju njihove želje po vrnitvi v šole oziroma k izvajanju pouka v živo.

Niso ogrožali javnega zdravja

“Protest dijakov je potekal mirno, z zaščitnimi maskami in ob upoštevanju medsebojne razdalje. S svojim ravnanjem tako dijaki niso ogrožali javnega zdravja,” je prepričana Al-Mansourjeva.

Kot ob tem dodajajo v zvezi, ima po ustavi vsak pravico do svobode izražanja, prav tako je to zapisano tudi v Konvenciji OZN o otrokovih pravicah, ki narekuje, da je treba spoštovati mnenje otrok oziroma participacijo otrok v družbi ter da ima vsaka oseba, mlajša od 18 let, pravico so svobode izražanja, svobodnega iskanja, sprejemanja in širjenja vsakovrstnih informacij in idej. Ob tem države podpisnice otrokom priznavajo pravico do svobodnega združevanja in do svobode mirnega zbiranja.

Šest dijakov z globo 400 evrov, trije mladoletniki pa poziv na sodišče

Po podatkih iniciative Zahtevamo šolo je na Trgu svobode šest dijakov prejelo globo v višini 400 evrov, trije mladoletniki pa so prejeli poziv na sodišče. Mariborsko okrajno sodišče je vse tri zadeve razpisalo v aprilu, dijaki pa so pomoč poiskali pri Pravni mreži za varstvo demokracije.

Podpora dijakom prihaja iz mnogih strani, med drugim je tudi predsednik republike Borut Pahor izrazil željo po zaustavitvi postopka, dijake pa so javno podprli mariborski župan Saša Arsenovič, Dijaška organizacija Slovenije, Sviz in učiteljski zbor mariborske druge gimnazije, aktiv ravnateljev podravskih srednjih šol in dijaških domov ter še nekatere druge organizacije.

Prevzemanje odgovornosti za svoja dejanja

Ministrica Kustečeva je kljub temu ocenila, da gre za mlade odrasle, za katere verjame, “da razumejo in tudi prevzemajo odgovornost za svoja dejanja”. To je prvi korak v svet odraslosti, je še dejala.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar