FOTO: Dedek Mraz prišel s Pohorja

Otroci in otroci po srcu so danes pričakali dedka Mraza na Snežnem stadionu pod Pohorjem. Dobri mož se je skupaj s pravljičnimi bitji spustil s Pohorja in nato vse do 29. decembra obiskoval otroke po vrtcih, šolah in bolnišnicah.

Pesem o dedku Mrazu je predramila pravljična bitja s Pohorja, ugasnile so luči in na temnem pobočju je zagorela drobna, drobna lučka in se spuščala vse nižje in vse bližje “… Oj, že prišel je med nas, stari dobri dedek Mraz …” so zapeli otroki in priklicali dedka Mraza.

Tradicijo že vrsto let vzdržuje Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor. Kot pravijo na ZPM so prve medijske zapise o takšnem dogodku v Mariboru našli v letu 1948. Takrat so otroci dedka Mraza pričakali na današnjem Trgu generala Maistra v središču mesta. Ko je bila vzpostavljena Pohorska vzpenjača, pa so dogodek preselili ob vznožje Pohorja.

Mariborski dedek Mraz ohranja videz, kot ga je v 50. letih prejšnjega stoletja naslikal slikar Maksim Gaspari. Vsako leto pride s pomočniki živalicami, snežinkami, vilami, škrati in z njihovo pomočjo obiskuje otroke.

Na podoben način se bo dobri mož 29. decembra poslovil od mariborskih otrok, in sicer na Trgu Leona Štuklja v središču mesta.

 

Oddaj komentar