VIDEO: V Mariboru rušili stereotipe (isto)spolne usmerjenosti

Zagovorniki svobodne izbire partnerja skušajo rušiti tabuje v lokalnih okoljih. Predstavniki Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor in Društva Legebitra so v Salonu uporabnih umetnosti pripravili regionalno konferenco “Kaj pa ti opaziš? Spolna usmerjenost in naša družba”.

Smo ali še vedno nismo tolerantna družba? Razumemo in sprejemamo drugačnost ali se oklepamo tabujev? Opažanja so različna. Z osveščevalnimi programi, večeri predavanj, okroglih miz in podobno, predstavniki LGBT+ skupnosti s podporo lokalnih in mladinskih organizacij skušajo odpirati razumevanje širše javnosti. Na debati v Mariboru so se jim pridružili tudi znani obrazi. Med njimi stand up komedijantka Martina Ipša, ki velja za eno prvih Slovenk, ki živijo v istospolni zakonski skupnosti. Kako je to sprejela družba? Več v njeni video izjavi.

Razumeti, da nisi sam
Veliko je zgodb, ki so pravzaprav tragične pripovedi o tem, kako so nekoga zatajili starši ali prijatelji, samo zato, ker je bil drugače spolno usmerjen. Veliko ljudi je zaradi tovrstnih težav stigmatiziranih, depresivnih in si ne upajo spregovoriti. Prav zato, da bi se ljudje po vsej Sloveniji zavedali kako pomembno je, da vsak posameznik lahko (za)živi svobodno, pripravljajo raznovrstne dogodke in srečanja. O vlogi stereotipov in razkrivanju spolne usmerjenosti je zbranim v Salonu predaval Roman Kuhar, dekan ljubljanske Filozoske fakultete. Osveščevalni večeri v Mariboru pa se bodo še vrstili, v sklopu programu Maribor skozi rožnata očala.

Oddaj komentar