Danes praznujejo fotografi

Vir: Pixabay.com

Danes je svetovni dan fotografije. Sedanji razvoj fotografije in fotografiranja je skorajda neprimerljiv s takratnim, saj imamo precej več tehničnih možnosti. Pozabiti pa ne velja, da modni selfiji, pri katerih fotograf fotografija samega sebe, niso plod sedanjega časa, ampak segajo prav na začetek razvoja fotografije.

Na današnji dan pred 181 leti je francoska vlada odkupila patent dagerotipija dveh izumiteljev – to sta bila Joseph Nicephore Niepce in Louise Daguerre. Francoska vlada je njun patent dala v splošno uporabo kot prvo praktično darilo človeštvu. Izumitelja sta zaslužna za del razvoja fotografije, tehnike trajnega zapisovanja slike na različne načine.

Prvi posnetek, fotografijo, je naredil Nicéphora Niépce okrog leta 1816, a je bil zaradi dolgotrajne ekspozicije, preko 12 ur, tako rekoč neuporaben. Prvi posnetek človeka iz leta 1838 pa je naredil Louise Daguerre, ki je naredil pravzaprav s tem tudi prvi “selfie”.

Prva fotografija človeka iz leta 1838 je tudi prvi selfie. Avtor: Louise Daguerre

Kako je pravzaprav prišlo do nastanka fotografije, pa obstaja več teorij. Samo besedo “fotografija” so prvič uporabili leta 1839, in sicer John Frederick William Herschel. Ime fotografije pa pravzaprav nima nič skupnega z izumom fotografije, ki je nastala veliko let pred tem. Prve so bile leta 1519, ko so izumili camero obscuro. Današnje fotografije pa so dejansko plod razvoja iz leta 1827, ko je Joseph Nicéphore Niepce izumil material, ki se je strdil pri stiku s svetlobo. Prav od tega izumitelja je nato takratna francoska vlada odkupila patent.

Oddaj komentar