VIDEO: Oprostilna sodba Javornik Krečičevi, Tičar vidno razočaran

Igor Tičar pred sodiščem.

Z oprostilno sodbo se je danes zaključil proces, v katerem je rektor mariborske univerze Igor Tičar zasebno tožil predsednico Visokošolskega sindikata na univerzi Marijo Javornik Krečič zaradi domnevne razžalitve. Javornik Krečičeva je oproščena, Tičar pa mora plačati približno 2.500 evrov stroškov sodnega procesa.

Izrekam in javno razglašam naslednjo sodbo v imenu ljudstva: obtoženo Marijo Javornik Krečič se iz razloga po prvi točki 158. člena zakona o kazenskem postopku oprosti obtožbe,” je dejala sodnica Barbara Nerat. Po razglasitvi je rektor Tičar brez besed in vidno razočaran odkorakal s sodišča, s čimer je ostalo odprto vprašanje ali se bo nad sodbo pritožil ali ne. Obramba in oproščena pa odločitev sodišča pozdravljajo. Več v video izjavah Boruta Mihurka (zagovornika M. Javornik Krečič) in Javornik Krečičeve, pred. Visokošolskega sindikata na Univerzi v Mariboru.

Ni moglo biti drugače
V poglobljeni utemeljitvi odločitve je sodnica Neratova med drugim pojasnila, da so takšno odločitev sprejeli na podlagi pravnih in ne dejanskih vprašanj subjektivnih občutkov razžalitve. Sodniški senat je opravil test na podlagi 10. člena evropske konvencije o človekovih pravicah, ki predstavlja temelj svobode izražanja. Iz tega izhaja, da je pravno vzdržno izražanje ostre kritike nad osebami, ki sebe tržijo in predstavljajo kot javno osebo. Po opravljenem testu, so člani sodniškega senata spoznali, da je govor Javornik Krečičeve “izražal resno kritiko nad potezami prvega med enakimi na Univerzi v Mariboru“, je dejala Neratova. Po utemeljitvi je izrazila tudi razumevanje tako rekoč poraženega rektorja, ki da ga kot človek razume, saj tudi sama kdaj kaj hudega prebere o sebi ali svojih bližnjih, a, da živimo v državi, kjer je za vse javne osebe dopustna večja mera svobode izražanja in medijskega poročanja.
Podrobnosti nocoj ob 18.30 na BK TV.

1 KOMENTAR

  1. […] Spomnimo: Tičar je Javornik Krečičevo tožil zaradi razžalitve. Prepričan je bil, da ga je Javornik Krečičeva (javno) razžalila, ko je komentirala njegovo ravnanje na funkciji rektorja UM. V dveh člankih, ki sta jih objavila novinarja Dnevnika in Večera, so bile citirane njene besede, ob katere se je očitno Tičar sam “spotaknil”. V prvem primeru je šlo za poročanje o Tičarjevi upokojitvi, ki naj bi se ji skušal izogniti tudi z naročanjem pravnega mnenja na stroške univerze, kar je Javornik Krečičeva označila za malverzacije. V drugem primeru pa je šlo za poročanje o aferi Lorenčič, pri čemer je Javornik Krečičeva takrat rektorjeve odzive označila za sprenevedanje in izraz njegovega osebnega seksizma. Višje sodišče je sedaj potrdilo prvostopenjsko sodbo sodnice Barbare Nerat, ki je decembra lani ob obrazložitvi izreka med drugim poudarila, da je pravno vzdržno izražanje ostre kritike nad osebami, ki sebe tržijo in predstavljajo kot javno oseb in, da živimo v državi, kjer je za vse javne osebe dopustna večja mera svobode izražanja in medijskega poročanja. Morda vas zanima tudi: VIDEO: Oprostilna sodba Javornik Krečičevi, Tičar vidno razočaran […]

Oddaj komentar