Nekdanji rektor Tičar dokončno izgubil bitko na sodišču

Potem ko smo lani spremljali sodni postopek, v katerem je nekdanji rektor Univerze v Maribor (UM) Igor Tičar tožil predsednico Visokošolskega sindikata Univerze Marijo Javornik Krečič, je sedaj jasno, da je proces dočakal pravnomočni epilog. Tičar je na sodišču “izgubil”.

Po Tičarjevi pritožbi so Javornik Krečičevi izrekli oprostilno sodbo tudi na Višjem sodišču. “Potrditve oprostilne sodbe sem zelo vesela. Ne le, ker se je zame osebno končalo zelo neprijetno obdobje, temveč najprej predvsem zato, ker so se naša sindikalna stališča in kritike rektorjevega ravnanja izkazale za upravičene in utemeljene, nadalje pa tudi zato, ker odgovor na zastraševanje z vrha univerze za sindikat pomeni njegovo okrepitev in priznanje za delo,” je zaključek “sage” komentirala Javornik Krečičeva.

Spomnimo: Tičar je Javornik Krečičevo tožil zaradi razžalitve. Prepričan je bil, da ga je Javornik Krečičeva (javno) razžalila, ko je komentirala njegovo ravnanje na funkciji rektorja UM. V dveh člankih, ki sta jih objavila novinarja Dnevnika in Večera, so bile citirane njene besede, ob katere se je očitno Tičar sam “spotaknil”. V prvem primeru je šlo za poročanje o Tičarjevi upokojitvi, ki naj bi se ji skušal izogniti tudi z naročanjem pravnega mnenja na stroške univerze, kar je Javornik Krečičeva označila za malverzacije. V drugem primeru pa je šlo za poročanje o aferi Lorenčič, pri čemer je Javornik Krečičeva takrat rektorjeve odzive označila za sprenevedanje in izraz njegovega osebnega seksizma. Višje sodišče je sedaj potrdilo prvostopenjsko sodbo sodnice Barbare Nerat, ki je decembra lani ob obrazložitvi izreka med drugim poudarila, da je pravno vzdržno izražanje ostre kritike nad osebami, ki sebe tržijo in predstavljajo kot javno oseb in, da živimo v državi, kjer je za vse javne osebe dopustna večja mera svobode izražanja in medijskega poročanja.
Morda vas zanima tudi: – VIDEO: Oprostilna sodba Javornik Krečičevi, Tičar vidno razočaran

Oddaj komentar