Vrhovno sodišče oprostilo gojitelja konoplje Jašarja in Zagoršaka

Sanjin Jašar, vir: Sanjin Jašar Facebook profil

Po poročanju nekaterih medijev je Vrhovno sodišče Sanjina Jašarja in Tomaža Zagoršaka oprostilo obtožbe, da sta nelegalno proizvajala in hranila konopljo.

Gre za primer iz leta 2016, ko so policisti  v prostorih MKC Pekarna v Mariboru zasegli 44 sadik konoplje, 6021,29 gramov posušene konoplje, več kreme s THC in tudi konopljino smolo. Zagrožena kazen je od enega do deset let zapora. Jašar je ves čas procesa trdil, da je pomagal bolnim ljudem, prav tako Zagoršak, češ da sta pripravke imela za pomoč ob zdravljenju z uradno medicino.

Sprva so ju oprostili, nato pa Jašarju določili leto dni zapora, Zagoršaku pa leto dni pogojne kazni in tri leta poskusne dobe. Po pritožbah na Vrhovnem sodišču so sodbo razveljavili in potrdili sodbo sodišča prve stopnje, ki ju je oprostilo.

Po  poročanju portala 24ur je Vrhovno sodišče v obrazložitvi zapisalo, da so številne zaslišane priče opisale, kako so si s konopljinimi produkti lajšale ali celo odpravile zdravstvene težave oziroma bolezenska stanja svojih družinskih članov. Zapisali so tudi, da izveden dokazni postopek ni potrdil, da bi ti konopljini produkti imeli škodljive učinke, ampak prav nasprotno. Pa tudi, da so bili lečeči zdravniki  z uporabo konoplje seznanjeni in da je niso odsvetovali.

Oddaj komentar