VIDEO: Univerza v Mariboru bo v letu 2019 nadgrajevala kvaliteto

Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru bo v letu 2019 veliko pozornosti posvečala izvajanju študijskih programov, nadgrajevala kvaliteto izvajanja študijskih programov, predvsem pa te tudi vpela v mednarodni prostor. Medtem pa nadaljujejo tudi z izvajanjem nekaterih študijskih programov v angleškem jeziku. Na izredni seji senata Univerze v Mariboru so med drugim govorili tudi o finančnem načrtu za letošnje leto in se seznanili z odstopom prorektorice za študentska vprašanja

V letu 2019 si bomo prizadevali povečati število projektov, predvsem pa pridobiti večje projekte iz naslova Obzorij 2020, hkrati pa skrbeti za enako dobro sodelovanje z okoljem, predvsem z industrijo, pri prenosu znanja,” je želje o prihodnosti delovanja Univerze v Mariboru razčlenil rektor Zdravko Kačič.

Negativno finančno stanje mariborske univerze

Univerza v Mariboru v svoje finančnem načrtu trenutno izkazuje negativno stanje, kar je posledica predvsem upoštevanja dviga plač v javnem sektorju, kot je bil dogovor med vlado in sindikati, “vendar ob zagotovilu ministra, da bodo za sredstva upoštevana v rebalansu, načrtujemo, da bo po sprejetju rebalansa finančnega načrta, univerza kot celota v letu 2019 delovala pozitivno,” pojasnjuje Kačič.

Na vidiku so večje investicije

V letošnjem letu bo Univerza v višini 2 milijona evrov opravila investicijsko vzdrževalna dela, kjer so po besedah rektorja, zadeve kritične, ker sredstva niso zagotovljena. “Zadeve se bomo lotili sistemsko in finančno, koliko se le da, učinkovito,” pravi rektor. V letošnjem letu bodo vložili tudi v projekt “super računalniškega centra”, so pa v dogovarjanju tudi za večje investicije, ki pa so zaenkrat še v zelo zgodnji fazi priprave. Za vzdrževanje vseh članic mariborske univerze bodo sredstva porabili iz preteklosti, ki so bila namensko hranjena v te namene, bodo pa pri energetskih sanacijah poskušali dobiti tudi sredstva s strani Eko sklada.

Odstopila prorektorica za študentska vprašanja

Prorektorica za študentska vprašanja, Maja Žibert je podala odstopno izjavo, ki je posledica njene zaposlitve v podjetju. “Ocenila je, da ob polni zaposlitvi ni mogoče v ustreznem obsegu opravljati te funkcije. Senat se je z odstopno izjavo seznanil in jo tudi potrdil. Naslednji korak je imenovanje vršilca oziroma vršilko dolžnosti, potem pa se začnejo pripravljati nove volitve,” je še pojasnil rektor Kačič.

Oddaj komentar