VIDEO: Na posvetu Mladi in kriminal o vse večji zasvojenosti mladih z drogami

Posvet Mladi in kriminal 2019

Na današnjem posvetu Mladi in kriminal v Narodnem domu Maribor so se posvetili zasvojenosti mladih in povezovanju različnih organizacij, ki s svojim delom preprečujejo zasvojenost, jo prepoznavajo in ukrepajo, da bi mladi ne padli v zasvojenost z drogami oziroma našli pot iz pasti.

Organizatorka posveta, sicer tudi kriminalistka PU Maribor, Simona Lilek pravi, da je pomembno, da se o tem govori, “da se obelodani, da se informacija prenese tudi do staršev, da se jih ojača, da v bistvu tudi oni razumejo problem in da zanjo reči”ne”.” Vedeti morajo, da tudi v Sloveniji velja, da 16-letniki ne smejo biti po 24. uri v gostinskem lokalu, da se lahko že pri tem začne ukrepati in ozaveščati, da se mladoletnikom ne toči alkohola. Z drogami pa je še večji problem, opozarja Lilekova, saj je vsak drugi mladoletnik poskusil drogo, narašča pa tudi kriminal, povezan z drogami. Več v njeni izjavi:

Zagotovo ima pri preventivi in preprečevanju ter ukrepih ob dejanjih, povezanih z drogo, veliko vlogo delo policije. Aleksander Thaler, direktor Policijske uprave Maribor, pravi, da je to tematika, ki je vedno aktualna, in dodaja, da je nujno sodelovanje različnih institucij. Po njegovem je sodelovanje s šolami, starši in institucijami, ki se ukvarjajo z odvisniki, zelo dobro, trudijo pa se, da bi bilo še boljše. Opozarja pa, da so droge prisotne povsod. Več v njegovi izjavi:

Na posvetu so posebej predavali tudi o uporabi “pametnih drog”, drog, ki jih jemljejo kot stimulanse možganov predvsem študenti. da je njihova uporaba izredno nevarna, saj lahko povzročijo hude stranske učinke, na kar je opozorila tudi današnja predavateljica Tina Tomažič. Izpostavila je, da so pri opravljeni raziskavi ugotavljali, kaj menijo uporabniki o stranskih učinkih teh drog. Prisluhnite njeni izjavi:

Na samem posvetu so sicer izmenjali svoje izkušnje, znanje in mnenja strokovnjaki iz različnih področij, od policistov in kriminalistov, delavci centrov za socialno delo, tožilci,, sodniki, Varuh človekovih pravic, penologi, delavci vzgojnih zavodov, socialni delavci, pedagogi in vsi, ki se v svojih organizacijah soočajo z mladimi in njihovimi težavami.

Oddaj komentar