Fištravec predstavil 18. projektov in napovedal vnovično kandidaturo za župana

Mariborski župan Andrej Fištravec je danes javnosti predstavil 18 infrastrukturnih projektov, ki se bodo začeli uresničevati v prihodnjem letu. Ob tem je potrdil vnovično kandidaturo za župana.

Na današnji novinarski konferenci so predstavili projekte v vrednosti 70 milijonov evrov, ki že več let čakajo na uresničitev in jih mesto po besedah Fištravca resnično potrebuje, denar zanje pa naj bi bil že zagotovljen. 32 milijonov naj bi šlo iz občinskega proračuna v prihodnjih treh letih, tudi po zaslugi novega 11 milijonov evrov visokega kredita, dobrih 12 milijonov naj bi prispevala država, 25 milijonov evrov naj bi bilo sredstev EU.

Mariborski župan Andrej Fištravec je dejal, da gre za blok projektov, “s katerimi spreminjamo mesto, kakršnega v Mariboru od usmerjene obnove Pristana oziroma Lenta še ni bilo,” je dejal. Ob tem je poudaril je, da so projekti enakomerno porazdeljeni na levi in desni breg Drave ter da se bodo vsi začeli realizirati v letu 2018. “Ti projekti niso naše želje, ampak so papirnato pripravljeni za realizacijo. To je zahtevalo ogromno dela naše mestne uprave,” je dodal.

Med načrtovanimi 18. projekti so ureditev industrijske cone Tezno, obnova stadiona Ljudski vrt in osrednjega bazena v kopališču Pristan, izgradnja skate parka, revitalizacija Vojašniškega trga, energetska sanacija stanovanj medobčinskega stanovanjskega sklada na Engelsovi ulici, obnova nabrežja reke Drave, postavitev odra na Dravi, obnova promenade v Mestnem parku, sanacija Malečniškega mostu, izgradnja podaljška Ceste proletarskih brigad in podvoza na Ljubljanski ulici, kakor tudi izgradnja manjkajoče kanalizacije in kolesarskih poti ter obnova Lackove ceste. Prav tako je med temi navedena tudi rešitev prostorske problematike osrednje enote Mariborske knjižnice. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor mestne uprave Simon Štrancar, na tem aktivno delajo, več pa zaenkrat ni želel izdati. Fištravec pa je ob tem še dejal, da je zelo pomembno, da so vzpostavili konstruktivni dialog z državo in “da je ta začela sodelovati pri investicijskih projektih v mestu,” je še izpostavil Fištravec. Pojasnil je še, da izpostavljajo projekte, ki se financirajo iz javnega denarja, medtem ko obstajajo še drugi, na primer obnova Mariborskega otoka, ki jih bodo reševali v obliki javno-zasebnega partnerstva.

V brošuri, ki bo v teh dneh tudi izšla po domovih, je navedeno, da se bo ta zadeva reševala na novi lokaciji v središču mesta, projekt pa je ocenjen na 7,6 milijona evrov. Pri tem še vedno računajo na prispevek 2,7 milijona evrov s strani države.

Je pa na novinarski konferenci dobil tudi vprašanje, če namerava jeseni prihodnje leto znova kandidirati za župana, na katero je odgovoril z jasnim “da”.

Oddaj komentar