Izplačano bo višje delno plačilo za izgubljeni dohodek

Slika je simbolična

Glede na spremembo na področju družinskih prejemkov, ki je začela veljati 1. julija, bo danes nakazano delno plačilo za izgubljeni dohodek v novi višini. Zakonska sprememba določa, da znaša mesečno toliko kot minimalna bruto plača. Ta je bila za leto 2021 malenkost nad 1024 evrov.

Delno plačilo za izgubljeni dohodek je osebni prejemek, ki ga prejme eden od staršev ali druga oseba, kadar zapusti trg dela ali začne delati krajši delovni čas od polnega zaradi nege in varstva otroka s težko motnjo v duševnem razvoju, težko gibalno oviranega otroka ali otroka z nekaterimi boleznimi s seznama hudih bolezni, so zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Sprememba zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

Višina delnega plačila za izgubljeni dohodek je do 30. junija znašala bruto malenkost manj kot 752 evrov mesečno. Sprememba zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki je začela veljati z julijem, pa je določila, da se znesek poviša na višino minimalne bruto plače mesečno, ki za leto 2021 znaša 1024,24 evra.

Prevedbene odločbe bodo upravičenci prejeli v kratkem

Če eden od staršev ali druga oseba neguje in varuje dva ali več otrok s težko motnjo v duševnem razvoju, težko gibalno oviranega otroka ali otroka z nekaterimi boleznimi s seznama hudih bolezni, se višina delnega plačila za izgubljeni dohodek poveča za 30 odstotkov.

Prevedbene odločbe bodo upravičenci, ki jih je skoraj 1000, prejeli v kratkem, so še navedli na ministrstvu.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar