NIJZ in šestmilijonski projekt za obvladovanje širjenja covid-19

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je potrdila evropsko financiranje ukrepov za obvladovanje širitve covida-19 s poudarkom na ranljivih skupinah. Sredstva bo v celoti prispeval Evropski socialni sklad, skupna višina sredstev pa znaša šest milijonov evrov. Projekt bo izvajal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Za kohezijsko regijo Vzhodna Slovenija bo namenjenih 3,4 milijona evrov, za Zahodno Slovenijo pa 2,4 milijona evrov, so sporočili iz službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. NIJZ bo s projektom okrepil epidemiološke službe. Zagotovil bo podporne kadre in okrepil njihovo usposobljenost, aktiviral mobilne ekipe ter poskrbel za prostorske in delovne kapacitete. Pomembna projektna aktivnost bo tudi ozaveščanje prebivalstva o načinu preprečevanja covida-19 in širjenja okužbe ter podpora posameznikom v karanteni in izolaciji.

V primeru odobritve cepiva proti covidu-19 bodo izvajali promocijo cepljenja s poudarkom na ranljivih skupinah. Poskrbeli bodo tudi za podporo zdravstvenemu sistemu, zlasti na področju spremljanja podatkov in zunajbolnišničnih obravnav. V okviru projekta bodo izvajali tudi predavanja za zdravnike in druge zdravstvene delavce.

Osnovni namen projekta je z različnimi intervencijami zagotoviti potrebna orodja za preprečitev širjenja covida-19 in ublažiti posledice kriznih razmer na duševno zdravje prebivalstva kot tudi na izvajanje zdravstvene dejavnosti, so še zapisali v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar