VIDEO: Mariborska občina mora prodati Farmadent

Zgodba o morebitni selitvi Mariborske knjižnice v prostore nekdanje Probanke dobiva nove razsežnosti. Mariborski župan Andrej Fištravec je danes namreč dejal, da mora občina, če želijo knjižnico preseliti v te prostore, nujno prodati Farmadent. S temi sredstvi pa bi nato kupili omenjeno stavbo.

Mestna občina Maribor je primorana prodati Farmadent, v video izjavi pojasnjuje mariborski župan Andrej Fištravec.

S temi viri naj bi izvedli nakup prostorov bivše Probanke (oz. Merkurja), vrednost te pa se giba okrog 5 milijonov evrov. Še dodatnih 1,5 milijona pa bi potrebovali za umestitev same knjižnice v omenjene prostore.

Knjižna vrednost Farmadenta, lastniškega deleža mariborske občine, znaša okrog 4,77 milijona evrov. To je minimalna vrednost, mi pričakujemo večjo,” pojasnjuje direktor mestne uprave Simon Štrancar. Več v video izjavi:

Sicer obstaja tudi druga možnost, o kateri je že bilo govora. Torej, da bi stavbo nekdanje Probanke kupil zasebnik, prostore pa nato občini ponudil v najem z možnostjo odkupa s strani mariborske občine. “Mi bi nato stavbo kupili, ko bi bila sredstva v proračunu zagotovljena, ampak trenutno kažejo vsa predvidevanja možnost, da lahko z januarjem 2018 gremo v nakup,” še pojasnjuje Štrancar.

Sicer pa bodo o umestitvi Mariborske knjižnice iz sedanjih, dotrajanih in premajhnih prostorov na Rotovškem trgu, v prostore nekdanje Probanke, govorili ta četrtek na seji mestnega sveta. Odločali bodo še o ostalih projektih v okviru dokumenta Trajnostne urbane strategije (TUS), v okviru katere bodo mesto obnovili z evropskim denarjem. Vse je tako odvisno od tega, katera možnost bo pretehtala. Ali da naredijo več projektov v okviru omenjenega dokumenta TUS ali pa, da knjižnica ostane na Rotovškem trgu z večmilijonsko investicijo in posegom v stari del mestnega jedra, kar bi bil tako finančno kot izvedbeno velik in hkrati tvegan zalogaj. Odločali bodo mestni svetniki, župan Fištravec pa pričakuje, da se bodo s predlogi strinjali. “Na včerajšnji koordinaciji s predstavniki sedmih svetniških strank oz. skupin, so izkazali visoko stopnjo soglasja,” je povedal na današnjem srečanju z novinarji.

Morda vas zanima še:

Maribor z evropskimi sredstvi do obnove mesta

Oddaj komentar