VIDEO: Drugo leto bodo gradili “limbuško” obvoznico

Kot smo že poročali, so v Mestni četrti Studenci že več kot 15 let opozarjali, da bi Maribor moral dobiti obvoznico. Tako sta župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec in minister za infrastrukturo in prostor Peter Gašperšič danes svečano podpisala sporazum za sofinanciranje projekta.

Maribor bo tako končno dobil t.i. limbuško obvoznico, podaljšanje ceste Proletarskih brigad. Situacija se je očitno vendarle obrnila, saj so tokrat našli sredstva v proračunu. Projekt je vreden 18 milijonov evrov. Od tega pa bo direkcija za infrastrukturo zagotovila 7,9 milijona, MO Maribor pa 10 milijonov. Z gradnjo naj bi pričeli prihodnje leto

Podaljšek Ceste proletarskih brigad (od km 0+000 do km 1+955) predstavlja novo povezovalno dvo-pasovno cesto od krožišča pri Qlandiji do Limbuške ceste. Lokacijski načrt za to povezavo je Mestni svet MO Maribor sprejel že leta 2006, ko so stekle prve aktivnosti o tej novi navezavi ceste Proletarskih brigad na državno Limbuško cesto v smeri Maribor-Ruše. V projektni dokumentaciji je načrtovano tudi preoblikovanje dvopasovnega krožnega križišča pri Qlandiji v turbo krožno križišče.

Kot je pojasnil mariborski župan so z ministrom izpostavljali tudi nekaj drugih vprašanj, ki so za Maribor pomembne, kot je recimo problem vinjet na hitri cesti. “Zelo konstruktivno smo pristopili k zadevi, tako da mislim, da je tak način sodelovanja zgleden in ima veliko prihodnost,” je prepričan Fištravec.

Gašparšič še pravi, da v kolikor ne bo nekih zapletanj pri oddaji del pričakujejo, da bo gradnja zaključena že v naslednjem letu v jeseni oziroma proti koncu leta 2018. To so njihovi načrti in “resnično upamo, da jim bomo tudi realizirali,” dodaja minister.

WP_20170131_13_05_58_Pro

Trasa bo potekala od sedaj obstoječega krožišča pri centru Qlandia mimo RTV centra, kjer se bo dotaknila Kamenškove-Korbunove in prečkala staro Pekrsko. “Nato pride na lokacijo predno zavijemo k Lesarski šoli s krožiščem, kjer bomo naredili nov priključek za cesto Graške gore, ki gre proti Pekram. Tam se bo cesta navezala na Limbuško naprej proti Marlesu. Ceste je dolga približno 1955 metrov in poteka po terenu, ki gradbeno ni problematičen, saj ni nobenih objektov,” je pojasnil vodja Urada za komunalo na Mestni občini Maribor, Vili Eisenhut.

Priključek Proletarske brigade
Priključek Proletarske brigade

V načrtu je tudi izgradnja krožišča pri RTV centru, ki bo omogočil novo cestno povezav in rešilo dostop do RTV centra.

Oddaj komentar