V UKC Maribor spremembe pri naročanju

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so danes zanikali medijske navedbe, da naj bi si bolniki z rakom odslej sami urejali termine za obsevanja. Bolniki se sami dogovorijo za obsevanje na Onkološkem inštitutu v Ljubljani le v redkih primerih, poudarjajo na UKC, in sicer takrat, ko ne gre za nujno zdravljenje. Sčasoma pa bodo tudi te prevzemali v Mariboru.

Po nedavnem, odmevnem primeru, ko je bila na obsevanju napačna 84-letna bolnica, ki raka sploh ni imela, se je pojavilo vse več ugibanj o predaji (pravilnih) podatkov pacienta pri naročanju. Darja Arko, strokovna direktorica UKC Maribor, je zato danes medijem poslala obširno razlago o treh načinih naročanja in napotovanja pacientov. Poudarila je, da so uvedli spremembe samo pri enem načinu.

ukc mb, zdravniki, osebje

Bolniki, ki so obravnavani na konziliju UKC Maribor, kjer ni prisoten zdravnik radioterapevt z Onkološkega inštituta, ob odpustu iz UKC MB dobijo vso dokumentacijo in napotnico za Onkološki inštitut za prvi pregled – v teh primerih se za obsevanje dogovorijo sami, prav tako si sami uredijo delovni nalog za prevoz in napotnico osebnega zdravnika za zdravljenje (obsevanje). Samo v primeru te kategorije bolnikov, kamor sodi tudi primer zamenjane bolnice, je režim naročanja spremenjen v izogib napačnemu posredovanju podatkov“, je izpostavila Arkova. Poudarja, da je teh bolnikov malo in, da jih bo v prihodnje še manj, “saj smo 7. 11. 2016 začeli s paliativnim obsevanjem tudi v UKC Maribor in bodo takšne napotitve na Onkološki inštitut res izjema“.

UKC-Maribor

Ustaljeni postopki ostajajo nespremenjeni
Bolniki, kjer je predvideno redno, radikalno obsevanje, so obravnavani na onkoloških konzilijih, kjer je prisoten tudi zdravnik radioterapevt z Onkološkega inštituta. Ta za bolnike, ki bodo obsevani, prevzame pisno dokumentacijo teh bolnikov. Bolnik pa si sam uredi prevoz pri osebnem zdravniku in napotnico za zdravljenje,” je zapisala Arkova in dodala, da je ta način pri njih že utečen ter ostaja nespremenjen.

Prav tako ni sprememb pri bolnikih, ki nujno potrebujejo obsevanje (v roku 24 ur). “So premeščeni direktno iz UKC Maribor na Onkološki inštitut in ob tem pri premestitvi dobijo v roke vso dokumentacijo“, piše Arkova. Ti bolniki so premeščeni z reševalno službo, napotnica oz. delovni nalog s strani osebnega zdravnika v tem primeru ni potreben.

Morda vas zanima tudi:
Obsevali naj bi napačno Mariborčanko
Napačno bolnico obsevali zaradi “šuma” v prenosu podatkov

Oddaj komentar