Obsevali naj bi napačno Mariborčanko

Po poročanju nekaterih medijev, naj bi v Onkološkem inštitutu v Ljubljani zamenjali bolnici, obe iz Maribora, in posledično obsevali pacientko, ki raka ni imela. Informacijo smo preverili v UKC Maribor, kjer pravijo, da bolnice niso napotili na Onkološki inštitut. Primer malomarnega zdravljenja preiskuje policija.

Kot so danes poročali nekateri mediji, so na Onkološkem inštitutu v Ljubljani zamenjali dve bolnici z istim imenom, priimkom in letnico rojstva. Obsevali so tisto, ki raka nima, kljub temu, pa naj bi ji njena osebna zdravnica izdala napotnico za obsevanje. 84 – letna pacientka je bila pred časom v mariborskem UKC operirana na žolčnih kamnih. Po operaciji naj bi dobro okrevala, na kar naj bi družino presenetila novica, da naj bi jo osebna zdravnica napotila na obsevanje v Ljubljano – kljub temu, da pacientka raka nikoli ni imela.

onkologija

Kdo je odgovoren?
Kje se je zgodila napaka in kdo je kriv za to, da so na poti od UKC Maribor do Onkološkega inštituta v Ljubljani zamešali dokumentacijo, smo poizvedovali v UKC Maribor. Zapisali so, da so pregledali vso dokumentacijo pacientke, ki se je zaradi težav z žolčnikom decembra 2015 zdravila na Oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo. “Iz dokumentacije je razvidno, da ni šlo za rakasto obolenje, pacientka prav tako ni bila iz UKC Maribor poslana na Onkološki inštitut, nikoli ni bila pregledana pri onkologu in z naše strani ji ni bila izdana napotnica za Onkološki inštitut, prav tako iz naše ustanove nikoli ni bila posredovana kakršnakoli dokumentacija te bolnice na Onkološki inštitut,” so zapisali v UKC Maribor.

Zamenjali soimenjakinji, rojeni istega leta

Na Onkološkem inštitutu v Ljubljani se je očitno zgodila napaka, saj so zamenjali bolnici, ki imata isto letnico rojstva, pa tudi isto ime in priimek. V mariborskem UKC pravijo, da so pregledali tudi vso dokumentacijo pacientke, ki bi morala biti obsevana in je bila trikrat hospitalizirana na Oddelku za revmatologijo: maja in junija 2016. “Ta bolnica je bila predstavljena našemu internistu onkologu in tudi obravnavana na našem onkološkem konziliju, ki je predlagal paliativno obsevanje,” pojasnjujejo na UKC Maribor.

Radioterapevtka se je tako po telefonu dogovorila za obsevanje z zdravniki Onkološkega inštituta, dogovorili pa so se, da bodo gospo o terminu obvestili iz Inštituta. Kot so še poročali mediji, je gospa, ki bi morala biti obsevana, potrebovala paliativno obsevanje kostnih metastaz, imela pa naj bi tudi pljučne lezije. Še preden pa bi lahko bila obsevana, je junija letos umrla, kar so zdravniki povedali družini po pomoti obsevane gospe.

onkologija

Takšnega primera še ni bilo

V UKC Maribor so še zapisali, da gre za prvi njim znani primer, da je bila obsevana napačna bolnica. “Praksa je, da ustanove med seboj komunicirajo tudi po telefonu, vendar je vedno potrebno poslati tudi pisno medicinsko dokumentacijo. Sicer pa v zdravstvu obstajajo protokoli, da do takšnih primerov oziroma zamenjav ne bi prišlo,” so zapisali.
Poudarili so še, da je pred terapijo oziroma operativnim posegom vedno potrebno preveriti identiteto pacienta, ustno in na osnovi izvidov. Pred samim posegom oziroma terapijo pa, da mora zdravstveno osebje opraviti pojasnilno dolžnost o operativnem posegu oziroma terapiji, kar pacient verificira z lastnoročnim podpisom.
Kdo je storil napako bo jasno v prihodnjih dneh, saj sta se Onkološki inštitut Ljubljana in UKC Maribor v dogovarjanju skupnega sestanka s pacientko, zastopnico pacientovih pravic ter predstavniki obeh zdravstvenih ustanov. Ker je od dogodka minilo več kot 30 dni, pa ni mogel ukrepati niti zastopnik pacientovih pravic, zato je družina, kot poročajo mediji, zadevo prijavila policiji, kjer so potrdili, da preiskujejo primer malomarnega zdravljenja.

Dopolnjeno dne 17.11.016 ob 12:28 (povzeto po lokalec.si):

Medtem pa se je odzvalo tudi vodstvo Onkološkega inštituta Ljubljana in potrdilo, da je do zamenjave dejansko prišlo, in sicer zaradi napačnih podatkov UKC Maribor, danih po telefonu. Inštitut je po besedah generalne direktorice Zlate Štiblar Kisić sprožil vse ustrezne postopke oziroma izvedel strokovni nadzor.

Najprej smo zadevo interno obravnavali, izvedli strokovni nadzor in sprejeli takojšnje ukrepe,” je pojasnila. Dodala je, da so stopili v kontakt z bolnico in svojci in se jim opravičili ter jim dali vsa ustrezna pojasnila.

Pravi tudi, da so bili ves čas v stiku z zastopnico pacientovih pravic in UKC Maribor, prav tako z osebno zdravnico prizadete bolnice. V naslednjem tednu se bo vodstvo OI po njenih navedbah v mariborski bolnišnici sestalo z vsemi deležniki. Po sestanku bo tako znanega več, je dejal

2 KOMENTARJEV

Oddaj komentar