V UKC Maribor pripravljeni na tretji val: varnih 75 odstotkov zaposlenih

Danes je strokovni direktor UKC Maribor, izr. prof. dr. Matjaž Vogrin, dr. med. podal izjavo o
trenutnih epidemioloških razmerah v UKC Maribor.

V drugem valu hospitaliziranih več kot 2400 pacientov

“V prvem valu smo imeli 107 pacientov, v drugem valu je številka večja kot 2400,” je dejal in dodal, da gre za enormno številko za UKC Maribor. Povedal je, da se v zadnjih dneh, znova veča število hospitaliziranih. Trenutno je hospitaliziranih 120 pacientov, 24 jih potrebuje intenzivno pomoč. Na pljučnem oddelku trenutno tečejo rehabilitacije po obolelih. Kapacitete so zmanjšali za polovico, a še vedno naj bi bili obremenjeni.

V načrtu premeščanje pacientov

Analize minulih dneh so pokazale, da je UKC Maribor med bolj obremenjenimi bolnišnicami, zato je v načrtu premeščanje pacientov v bolnišnico Slovenj Gradec in Golnik ter premeščanje nekaterih bolnikov iz intenzivne enote.

Varnih 75 odstotkov zaposlenih

Doslej so v UKC Maribor cepili 2261 oseb, trenutno je zaščitenih okoli 75 odstotkov delavcev. “To se pozna tudi pri odsotnostih zaposlenih. Cepljenje deluje, vidimo, da imamo manj sprejemov tudi iz domov za ostarele. Tudi umrljivost se je v zadnjih tednih bistveno zmanjšala,” je pojasnil. Stranske učinke je imelo okoli 2,5 odstotka oseb.

Program se izvaja v 85 procentih

“V tem trenutku smo na 85 procentih izvajanja programa. Če bomo uspeli zmanjšati paciente povezane s koronavirusom bomo na 95 procentov. V preteklem letu je odpadlo cca. 20 procentov operacij, govorimo o več tisočih,” je povedal in dodal, da so pripravljeni na tretji val.

 

Oddaj komentar