V petek začnejo v srednjih šolah s samotestiranji dijakov

FOTO: Pixabay.com

Na današnji novinarski konferenci je državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar predstavil projekt samotestiranja učencev in dijakov in pri tem izpostavil, da je njegov namen vzpostaviti varno okolje v šolah. Hočejo ugotoviti pravočasno identifikacijo okuženih, tako da bi preprečili širjenje novega koronavirusa.

Med prednostmi je izpostavil, da je test varen in da se rezultat pokaže v 15 minutah. Samotestiranje je po njegovih besedah prostovoljno in brezplačno. Uporabljali bodo verificirane antigenske teste. Opozoril je, da pričakujejo lažno pozitivne in lažno negativne teste, zato je že v protokolu potrjeno, da bodo potrjevali pozitivne hitre teste še s PCR testi.

Testiranje učencev in dijakov bo enkrat tedensko. V petek, 16. aprila 2021, začenjajo samotestiranje dijakov v srednjih šolah, v osnovnih šolah pa po prvomajskih počitnicah. Naloge pri tem projektu so razdelili, je dejal, in da so pripravljene izjave za starše, s katerim dajo dovoljenje za izvajanje samotestiranja njihovih otrok. Predvideno je, da bodo dobili en test na teden. Ministrstvo za zdravje bo nadzirali, koliko učencev in dijakov bo zajetih.

Komisija RS za medicinsko etiko podprla projekt samotestiranja

Pridobili so tudi mnenje Komisije RS za medicinsko etiko, ki je po njegovih besedah podprla ta projekt in ga utemeljila z enostavnostjo, neagresivnostjo in učinkovitostjo.  Pravi, da se s tem vidi tudi prispevek učencev k aktivnemu zmanjševanju posledic epidemije. Učenci skrbijo za lastno zdravje. Zaradi objektivnosti pa komisija predlaga, da se  samotestiranje izvaja v šolah.

Šole prevzamejo teste v regijskih izpostavah

Sekretar je dejal, da računa na vodstva srednjih in osnovnih šol, da bodo prevzeli teste v regijskih izpostavah, da bodo pridobili soglasja staršev, za ustrezno ukrepanje v primeru pozitivnega testa.

Razkuževanje in prezračevanje prostorov, kjer se izvaja samotestiranje

Gre za presejalno testiranje pri učencih, ki ne kažejo znakov.  Zato sekretar izpostavlja, da v primeru, da ima učenec oziroma dijak doma akutne znake, naj ne hodi v šoli, češ, da se bo tam testiral. Gre namreč za presejalno testiranje tistih, ki ne kažejo znakov. Ni zaželeno, da bi se učenci začeli mešati izven svojih mehurčkov, ostati morajo v mehurčkih, kot so sicer. pred uporabo testa je treba razkužiti površine, kar se tiče odpadkov in vseh materialov, ki se jih uporablja, jih je treba po uporabi zavezati v plastično vrečko in za 24 ur umakniti. Šele kasneje se jih lahko da  v komunalne odpadke.

Kako organizirati samotestiranje in kaj narediti, če je učenec oz. dijak pozitiven

Vindišar je dejal, da so imeli dileme, kje bi izvajali samotestiranje, doma ali v šoli. Odločili so se, da je boljše izvajati to v šoli, saj bi bili rezultati bolj verodostojni. Menijo, da bi samotestiranje izvajali ob ponedeljkih, v prostoru, kamor bi učenci in dijaki prišli z masko. Takoj, ko pridejo posamezno noter, se izvede testiranje. Če bi bil učenec oziroma dijak pozitiven na covid-19, se ga mora takoj izolirati v vnaprej pripravljene prostore. Ostali dijaki oziroma učenci pa gredo k pouku, ker so bili prej ustrezno zaščiteni z varnostno razdaljo in masko.  Vodstvom šole obvesti starše učence oziroma dijaki, ki je bil pozitiven na testu. Starši morajo obvestiti osebnega zdravnika učenca oziroma dijaka, ta pa tega nato napoti na testiranje s PCR testom. Starši morajo poskrbeti za prevoz svojega otroka domov.

Negativen test naj ne povzroči občutka lažne varnosti

V primeru negativnega testa se lahko vrne učenec oziroma dijak k pouku. A sekretar pri tem izpostavlja, da naj nima občutka lažne varnosti, še vedno mora ohranjati varnostno razdaljo in nositi zaščitno masko ter upoštevati vse druge preventivne ukrepe.

Več sledi …

Oddaj komentar