Okužbe s koronavirusom v skupini zdravstvenih delavcev na usposabljanju za rezervno sestavo vojske

Vir: Pixabay.com

V skupini zdravstvenih delavcev, ki so v drugi polovici oktobra začeli temeljno usposabljanje za pripadnike rezervne sestave Slovenske vojske (SV), so potrdili več okužb. Tiskovni predstavnik vojske Marjan Sirk je povedal, da so po potrditvi prve okužbe celotno skupino poslali domov.

Skupina 13 zdravnikov in dveh zdravstvenih tehnikov je 19. oktobra začela temeljno vojaško strokovno usposabljanje za pripadnike rezervne sestave Slovenske vojske. Ob začetku usposabljanja so bili vsi na videz zdravi; četrti dan usposabljanja so se pri enem od njih pojavili simptomi okužbe, test pa je tudi potrdil okužbo z novim koronavirusom. Takrat so po pojasnilih Sirka celotni skupini odredili delo od doma. Kasneje so simptome okužbe razvili še nekateri člani skupine, tako so po podatkih generalštaba skupno okuženi štirje člani skupine. Po ugotovitvah vojske je prvi član skupine, ki je zbolel, okužbo prinesel iz civilnega okolja, je še dodal.

Sirk je pojasnil, da so upoštevali preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa; ob prihodu so vsem članom skupine izmerili temperaturo, med usposabljanjem so vsi nosili maske in skrbeli za razkuževanje rok. V sobah v vojašnici so bili nameščeni po dva. Ko je skupina začela temeljno usposabljanje, je ukaz načelnika Generalštaba SV dovoljeval tako obliko usposabljanja, zato so se zanjo tudi odločili. Po sedanjih ukazih takega usposabljanja ne bi bilo, je pojasnil Sirk.

V skupini so bili sicer po pojasnilih Sirka specialisti s področja kirurgije, anestezije in še nekaterih drugih specialnosti ter dva diplomirana zdravstvenika. Da se lahko udeležijo temeljnega usposabljanja oz. da njihova odsotnost z dela tudi v času epidemije ni problematična, so se po pojasnilih SV strinjali tako vsi posamezniki kot tudi njihovi delodajalci.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar