V Mariboru socialna stiska vedno večja

Stiska Mariborčanov in Mariborčank  je iz leta v leto večja, tako opozarjajo v Nadškofijski Karitas, kot tudi v Rdečem križu in na Centru za socialno delo. Od leta 2013 tako Lions klubi po vsej Sloveniji pomagajo tudi s projektom “Donirana hrana“. Gre za zbiranje viškov hrane iz kar 7 trgovskih podjetij, med drugim Mercatorja, Tuša, Spara, Leclerca in Lidla. 

Lions projekt “Donirana hrana” je dobrodelen projekt, ki blaži problem lakote v Sloveniji. Po letu 2013 ta projekt izvajajo v kar 23 slovenskih krajih v kar 70 trgovinah vsak dan po zaprtju sprejemajo hrano in jo dostavijo prejemnikom v zbirne centre- razdelilnice in socialne ustanov (Varne hiše, razna zavetišča, enote Rdečega križa, Slovenske Karitas,…). Skupno Lionsi v okviru projekta hrano razdelijo 2500 prejemnikom. Lansko leto so tako razdelili kar 270 ton hrane.

Slika je simbolična

V letu 2016 se je k projektu pridružila tudi Nadškofijska Karitas Maribor. “V obdobju od oktobra lani do konec januarja letošnje leto, je v projekt bilo vključenih 86 družin oziroma posameznikov. Skupaj pa je redno pomoč prejemalo 223 oseb. Večina prejemnikov pomoči je v projekt vključeno enkrat tedensko, dvakrat tedensko okrog 40 odstotkov, trikrat tedensko nekaj več kot 4 odstotke,” je pojasnil Branko Maček, predsednik Nadškofijske Karitas Maribor.

Branko Maček
Branko Maček

Kot razlog za iskanje pomoči pri različnih organizacijah v mestu, v Nadškofijski Karitas Maribor ocenjujejo, da je največkrat slabo socialno in zdravstveno stanje, brezposelnost in dolgotrajna oziroma trenutna socialna stiska. Dnevno tako v povprečju z “Donirano hrano” pomagajo med 70 – 90 socialno najbolj ogroženim osebam v Mariboru.

Socialna stiska se poglablja

Največkrat stiske opažamo v tistih primerih, ko družine in posamezniki ne morejo poravnati osnovnih položnic za nujne življenjske potrebščine in druge sprotne obveznosti,” pravi Maček. Na vrata Nadškofijske Karitas pa ne trkajo le brezposelni, temveč tudi zaposleni, ki se le s težavo prebijejo iz meseca v mesec, vse več pa je tudi upokojencev, ki kljub skromnemu življenju, s prejeto pokojnino težko preživijo.

V preteklem letu je bila preko humanitarnih in socialnih programov Nadškofijske Karitas Maribor pomoč razdeljena kar 6465 osebam. Dnevno pa na naša vrata potrka tudi do 200 oseb, ki potrebujejo pomoč,” razlaga Maček.

Metod Dolinšek
Metod Dolinšek

S podobno situacijo se soočajo tudi v Rdečem križu OE Maribor. Sekretar Metod Dolinšek pravi, da so v mesecu dni prejeli več kot 100 vlog za denarno pomoč. “To je trikratnih običajnega meseca. Lani smo pomagali več kot 30 tisoč ljudem,” je dejal Dolinšek. Stiska ljudi pozimi je toliko večja. “Ogromno ljudem v tem trenutku odklapljajo elektriko in plin,” tako Dolinšek, ki je dodal, da se ljudem zavest, da je treba pomagati dviguje.

Marjana Bravc, direktorica Centra za socialno delo Maribor je opozorila, da imajo tudi pri njih veliko primerov družin, ki so na robu preživetja. “Potrebno bo razviti nove programe. Nov način življenja določenim družinam pomeni ovire in ne zmorejo skozi mesec oziroma si vsega niti ne zmorejo privoščiti,” je poudarila Bravčeva. Ob tem pa kot opazko dodala, da se situacija v Mariboru očitno ne izboljšuje, kot primer pa dodala, da so lani obravnavali kar 8000 vlog za izredno denarno pomoč.

 

Oddaj komentar