Objavljen razpis za štipendije za deficitarne poklice

Dimnikar. Vir: Pixabay.com

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je na spletni strani objavil nov razpis za pridobitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2021/2022 v okvirni vrednosti 3,5 milijona evrov. Dijaki bodo vlogo lahko oddali od 14. junija do vključno 24. septembra. Podeljenih bo do 1000 štipendij po 102,4 evra mesečno.

Štipendije za deficitarne poklice so namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Višina mesečne štipendije znaša 102,4 evra, štipendijo pa je mogoče prejemati z vsemi štipendijami, razen s kadrovsko. Štipendijo bodo lahko pridobili dijaki prvih letnikov izobraževalnih programov srednjega poklicnega izobraževanja, ki so navedeni v prilogi razpisa in izpolnjujejo splošne in druge pogoje.

21 deficitarnih poklicev

Nabor vključuje 21 deficitarnih poklicev: kamnosek, mehatronik operater, inštalater, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar, gozdar, dimnikar, steklar in tehnik steklarstva.

Letos med poklici ni več izdelovalca/izdelovalke kovinskih konstrukcij, saj programa ne bo izvajali, ker ne bo vpisa v prvi letnik.

Za izobraževalni program poklicno tehniškega izobraževanja v italijanski narodni skupnosti so določeni programi ekonomski tehnik, avtoserviser in predšolska vzgoja.

Za madžarsko narodno skupnost pa so razpisani programi srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja mehatronik operater, strojni tehnik, kemijski tehnik in ekonomski tehnik.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar